Друштво

,

Корона вирус

,

Култура

Пријепољски музеј од понедељка поново отворен за све љубитеље уметности

Следећи препоруку Министарства културе и информисања да установе културе попут библиотека, музеја и галерија наставе свој рад и у условима ванредног стања, Музеј у Пријепољу отвориће врата за своје посетиоце у понедељак, 4. маја уз стриктно поштовање свих превентивних мера.

На препоруку Министарства културе и информисања и уз сагласност  Кризног штаба општине Пријепоље у понедељак ће, након више од месец дана,  Пријепољски музеј бити отворен и за посетиоце. И даље неће бити могуће групне посете, а мораће да се испоштују  и одређени услови.

Највише три особе могу бити у музеју и то обавезно морају носити маске и рукавице, затим морају проћи преко сунђера како би дезинфиковали обућу и, наравно, морају се придржавати дистанце која је прописана, а то је од 1,5 до 2 метра. То је оно што се тиче рада са посетиоцима. Ми смо и раније спроводили одређене хигијенске мере којих се сви запослени придржавају. Тако приликом доласка на посао обавезно је дезинфиковање свих додирних површина као и приликом одласка. Сада када почињемо рад са посетиоцима ми смо дезинфиковали цео тај простор – каже директор Музеја у Пријепољу Звонко Мандић.

Током ванредног стања Музеј у Пријепољу није ни прекидао свој рад, већ су све активности прилагодили мерама Владе Србије.

Постоји много активности и делатности које музеји обављају, а које нису везане за посетиоце. Поменућу дигитализацију коју уопште нисмо ни прекидали, затим ту је одржавање свих предмета који су изложени, како у сталним поставкама тако и у депоу музеја – каже Звонко Мандић.

Неке раније планиране програме морали су да одложе.

Ми смо 6. априла, на дан погибије Владимира Перића Валтера планирали једну атрактивну изложбу коју је требало да одржи Хисторијски музеј из Сарајева на основу неке наше раније сардње. Гледаћемо да то што пре рeализујемо, чим се стекну услови за групне посете – истиче Мандић.

Сви љубитељи уметности који од понедељка буду желели да посете музеј моћи ће да погледају неку од сталних поставки.

Тренутно имамо избор из нашег одељења историје уметности где, између осталог, можемо видети слику нашег чувеног архитекте и сликара Милана Минића али и дела других, пре свега локалних уметника, које желимо да промовишемо. Ту је и стална поставка посвећена Владу Дивцу, затим поставка експоната и фотографија са римске некрополе на Коловрату, етнографска поставка и поставка старих фотографија Пријепоља – рекао је директор Музеја у Пријепољу.

Радно време музеја је од 8 до 15 сати,а али ће по препоруци док траје вангедно стање за посетиоце бити отворен од 8 до 13 сати.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *