Пробни завршни испит у ОШ „Свети Сава“ – упознавање са процедурама и тест спремности

Пробни завршни испит у ОШ „Свети Сава“ – упознавање са процедурама и тест спремности

Ученици и ученице осмог разреда основних школа у Србији тачно у подне започели су генералну пробу мале матуре полагањем пробног теста из математике. У суботу ће полагати тест из српског, односно матерњег језика и тест из једног од пет одабраних предмета. Како протиче пробна мала матура и колико су ђаци спремни за завршни испит проверили смо у Основној школи „Свети Сава“.

Завршни испит је обавезан за све ђаке на крају основног образовања, а од броја бодова остварених на три теста и успеха у школи зависиће и могућност уписа у жељену средњу школу. Три месеца пред завршни испит, будући матуранти и матуранткиње имају могућност да тестирају своје знање и припремљеност за малу матуру.

Након упознавања са правилима понашања и израде теста, пробна мала матура почела је тачно у подне, a директорка Основне школе „Свети Сава“ Искрица Радоњић каже да су у потпуности симулирали атмосферу и правила са правог завршног испита.

Резултати пробног завршног испита требало би да буду познати и анализирани до 5. априла, а ова генерална проба има вишеструки значај.

Генерација осмака има близу 65.000 ученика и ученица, а највећи број деце уз обавезни тест из српског, односно матерњег језика, и математике, одлучило је да полаже географију као трећи предмет на завршном испиту, који је уместо некадашњег комбинованог теста. Предмет који ће се полагати на трећем испиту, према календару активности, може се променити након завршетка пробног завршног испита, од 8. до 11. априла и то искључиво у матичној школи. Мала матура ће се полагати 17, 18. и 19. јуна, а прелиминарни резултати биће познати два дана касније.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци