Професор архитектуре Александар Радојевић у Пријепољу: Архитектура је забава, није проблем

Професор архитектуре Александар Радојевић у Пријепољу: Архитектура је забава, није проблем

За 90 година живота и 72 године рада, архитектa Александар Радојевић пројектовао је и дизајнирао око 150 објекта у земљи и региону. Свој богати стваралачки опус представио је и на изложби „Архитектура и цртеж“ у Великој галерији Дома културе Пријепоље. Пројектовао је, између осталог, и столице у Великој сали Дома културе, док је зграда Дома културе у Новој Вароши његово најрепрезентативније дело у нашем крају.

Два фронта на којима је током свог радног века деловао професор архитектуре Александар Радојевић била су педагогија и архитектура. Такође је и сликар, писац и есејиста. Вечито у потрази за инспирацијом и жељом да знање пренесе студентима Архитектонског факултета у Београду, обишао је многе земље, правио цртеже, записивао.

Ја сам целог живота цртао, пројектовао и радио. Пројектовање је један истраживачки рад, јер он се односи на простор у коме ће живети људи. Баш сваки објекат мења простор, његово приземљење за тло и његова пета фасада, то је нешто што говори да ли ви познајете вашу културу. Ако познајете културу, онда можете да одрастете – истиче професор архитектуре Александар Радојевић.

За наш крај посебно га веже објекат Дома културе у Новој Вароши. Сећа се да је тада народ желео да добије простор за културу, тако да је заједно са професором Оливером Минићем, сином архитекте и сликара Милана Минића, крајем шездесетих година прошлог века услишио жеље становништва Нове Вароши.

У овом крају сам присутан од 1966. године. У Нову Варош сам долазио када још увек нису били обележени путеви, него колци па преко травњака, али сам стизао да направим Дом културе, јер сам видео да културни посленици желе културу.  Имао сам велику срећу да се сретнем са професором Минићем који је из Пријепоља и који ме је прихватио. Он је радио урбанистички план, ја сам радио пројекат. Сећам се када се 8. фебруара 1969. године отварао Дом културе, онда је Ахмет Шеховић из Пријепоља отворио Дом културе и рекао: „Нас је сиротиња нагнала да се окренемо култури“ – присећа се професор Радојевић.

Изложбу професора Александра Радојевића организовали су Удружење инжењера Полимља и Дом културе Пријепоље.

Професор је рођен 1934. године у Новом Саду, редовни професор на Београдском универзитету постао 1985. године. Изузетан стваралац који је исказао страсну вољу и жељу да дође на отварање ове изложбе – каже Душан Плескоњић, председник Удружења инжењера Полимља.

Не желећи да критикује младе људе који се данас баве архитектуром, професор Радојевић ипак не може да не примети да им је сужен простор за креативност.

Има један израз који ја често употребљавам, а то је „просторна пустош“. То су објекти који могу да се нађу у било ком делу света и у било ком граду. Архитекта више не пројектује, он врши избор каталогизације индустрије и њему технологија убија визуелни идентитет. Ту више нема оног ауторства, нема оног рукописа. Ја сам мојим студентима увек говорио „Архитектура је забава, она није проблем“. Архитектура тражи да они изграде своју линију, која је њихов израз и образ и по њој постају препознатљиви – закључује професор Радојевић. 

Изложби су присуствовали и гости из Нове Вароши, а о отварању Дома културе у овој општини и друштвеном контексту у којем се све одвијало на изложби је говорила етнолошкиња Индира Генџић. Најављени говорници на изложби су били и ауторка изложбе Маре Јанакова Грујић и академик Сокол Соколовић, који из оправданих разлога нису могли да присуствују. Изложба ће за све заинтересоване бити отворена до 14. јуна 2024. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци