Пројекат „Поралист“ у служби грађења и очувања добрих међусуседских односа Пријепољa и Бијелог Поља

Пројекат „Поралист“ у служби грађења и очувања добрих међусуседских односа Пријепољa и Бијелог Поља

Kако чувати, гајити и заштити лековито биље на подручју општина Пријепоље и Бијело Поље – одговоре ће понудити прекогранични пројекат  „Поралист“ кроз пројектне активности које ће спороводити Регионална развојна агенција Златибор и невладина организација Мултимедијал из Црне Горе.

Kроз активности које ће бити реализоване током 18 месеци, циљ је да се успостави регионална опсерваторија и унапреди систем заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља, у складу са европским стандардима достизања 17 циљева развојне одрживости утврђених УН Агендом 2030. Локално становништво биће укључено у све фазе реализације пројекта.

Није инфраструктира само пут који пролази између Пријепоља и Бијелог Поља. Инфраструктира је једна шума која је између наше две општине, инфраструктура је и једна ливада и ми морамо да радимо на очувању и унапређењу те инфраструктуре – истакао је председник НВО Мултимедијал Монтенегро Жељко Ђукић.

Да су прекогранични пројeкти добар начин да се одрже добри суседски односи, сматра и Емил Кочан из Заједничког техничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора.

Пројекат би требало да допринесе и заштити животне средине кроз одговорно управљање и коришћење природних ресурса.

Уколико се жели извозити на европско тржиште потребан је велики број сертификата о садржају тог лековитог биља. Знамо да су наша подручја све више изложена загађивању, тако да је већ и сад биодиврезитет угрожен и већ сутра могу да се појаве ти неки штетни састојци у лековитом биљу – сматра директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић.

На конференцији је потписан и Меморандум о сарадњи између општина Пријепоље и Бијело Поље чиме су се општине обавезале на заједничко деловање и интегрисано управљање природним ресурсима у прекограничном подручју.

За мене је најбитинија заштита тог простора, јер се морамо понашати као одговорни људи – истако је заменик председника општине Пријепоље Станко Кијановић.

Пројекат се спроводи у партнерству са Институтом за проучавање лековитог биља “Др Јосиф Панчић”, а шест истраживача ће до краја јесени на подручју планине Бјеласице и Пештерске висоравни истраживати које то врсте лековитог биља постоје на овом подручју. Сви резултати истраживања биће представљени и на интернет платформи.

Простор где се налазе ове две општине је на неки начин срце Балкана, а Балкан је јдан од центара биодиверзитета у Европи и свету. Од 160 тих центара, три су на Балкану. На нама је да проучимо мноштво тих биљака, забележимо и да их уз принципе одрживог сакупљања и коришћења сачувамо – каже Славољуб Тасић из Института за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић.

Пројекат Поралист одобрен је у оквиру првог позива ИПА 2 Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија. Укупна вредност пројекта је 261 хиљада 426 евра.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци