ИПАРД фондови за пољопривреду: Има ли места за мале произвођаче?

ИПАРД фондови за пољопривреду: Има ли места за мале произвођаче?

Пољопривреда је један од највећих потенцијала за економски развој Србије, али представља и једну од најзахтевнијих области у процесу усклађивања са стандардима Европске уније.

ИПАРД развојни програм намењен је пољопривредницима који планирају инвестиције у своје пословање како би унапредили или проширили своју производњу. Средства из ИПАРД програма могу да користе  за бољу механизацију, модернизацију и разне алате, као што су трактори, пластеници, системи за наводњавање…Услови за конкурисање за средстава из ИПАРД фондова су захтевни, што малим произвођачима ова средства чини недоступним.

И ако ми радимо као саветодавна стручна служба на подручју општине Пријепоље, нисмо још увек добили ни један захтев да људима помогнемо приликом попуњавања тих пројеката за предприступне фондове. Сваке године остане један део средства која се не искористе, али ми једноставно нисмо дошли до тог нивоа да можемо да користимо та средства. Да би неки пољопривредник могао да конкурише за трактор, минимална количина под воћарским засадима мора да буде пет хектара. Ако је наш просек 2,5 хектра по газдинству, то је за нас фактички недокучиво – каже руководилац Службе за пољопривреду Општинске управе Пријепоље Ифет Хамзић.

Слично размишља и председник УО Пољопривредних произвођача Ужица Милијан Лазић.

Овде морају или да се смање критеријуми, или да држава већи део средстава определи за мале и средње произвођаче, да би их за неко време које долази припремила и за ИПАРД фондове.

Ни политика коју води Влада Србије у овој области, Милијан Лазић сматра да не иде на руку малим произвођачима.

Производња је дестимулисана, дестимулисан је и извоз. Стимулише се само увоз. Овде политика Владе, Министарства трговине и Министарства пољопривреде мора другачије да се окрене. Морају да стимулишу онога ко производи и онога који извози.

Средства из ИПАРД фондова Србија ће моћи да користи у годишњим траншама у виду бесповратне помоћи. Процењује се да ће 175 милиона евра бесповратне помоћи из ИПАРД-а довести до укупне инвестиције у пољопривреду од око 400 милиона.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци