Промовисано специјално издање магазина „ЕкоЛист“ – „Зелени пулс Европе“

Промовисано специјално издање магазина „ЕкоЛист“ – „Зелени пулс Европе“

Промоција специјалног издања магазина „ЕкоЛист“ под називом „Зелени пулс Европе“, који је настао као резултат сарадње са пројектом „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“, а у коме је објављен и текст новинарке ТВ Форум Далиборке Малешић, која је са колегом Александром Минићем посетила Гренобл, одржана је у Београду. Сви текстови у магазину резултат су студијских путовања новинара и новинарки у земље Европске уније.

Текстови новинара и новинарки из целе Србије, који су захваљујући пројекту „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“ боравили у некој европској земљи и извештавали о стандардима и праксама из области заштите животне средине, обједињени су у специјалном  издању магазина „ЕкоЛист“. Пројекат „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“ почео је у фебруару 2020. године, а промоција часописа организована је на крају једног и почетку новог пројектног циклуса.

Кроз пројекат или слободно можемо да кажемо програм су прошли 151 новинар и новинарка из 31 редакције. Трудимо се да осим мејнстрим медија укључимо и локалне и регионалне медије и оно што нам је такође јако важно је да укључимо стејкхолдере, представнике министарстава, националног конвента, Факултета политичких наука и друге… – рекла је вођа пројекта „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“ Марина Ракић.

Програм новинарима и новинаркама даје могућност да сами изаберу земљу коју желе да посете и област о којој желе да извештавају.

Оно што је врло упечатљиво је то да од свих тема којима су се бавили новинари, а оне су врло разнолике, од образовања и заштите животне средине до родне равноправности, на убедљивом првом месту је заштита животне средине и по интересовању и по броју текстова.

У свету се већ сада дешавају климатски екстреми чије се штетне последице мере у милијардама еура и долара, објашњавају стручњаци па не чуди што се новинари опредељују најчешће за заштиту животне средине.

Претходна година била је пета најтоплија година од када постоје мерења. Ми живимо у клими која је значајно топлија него што је била пре само педесетак година. Сведочимо сада на декадном нивоу да се клима мења – поручио је са промоције доктор Владимир Ђурђевић, климатолог са Физичког факултета у Београду.

Екипа ТВ Форум боравила је у Греноблу почетком јуна прошле године у оквиру групне посете европској зеленој престоници 2022. године. Осврт на ово путовање под насловом „Град по мери човека“ Далиборке Малешић, објављен је у специјалном издању магазина „ЕкоЛист“, док су на ТВ Форум објављена три тв прилога и емисија о овом француском граду.

Чак 256 медијских прилога је објављено током првог циклуса програма. Тај број је сада већи за 10 јер смо у децембру били у Словенији баш на тему заштите животне средине и колеге ових дана објављују текстова па ће тај број бити и већи – истакла је Марина Ракић.

Пројекат „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“ финансира Европска унија са циљем да јавности у Србији приближи систем европских вредности, стандарда, као и сам процес евроинтеграција. Организатори истичу да је потврда да се у оквиру програма обрађују праве теме на квалитетан и професионалан начин и то што те текстове често преузимају и други медији из региона.

Подели на мрежама

Повезани чланци