Психичко насиље: Препознај и пружи подршку!

Психичко насиље: Препознај и пружи подршку!

Свака друга жена током живота претрпи неки облик психичког насиља у породичним или партнерским односима. Овај облик насиља често не буде препознат или је тешко доказив, јер не оставља модрице и споља видљиве повреде. Због тога је Удружење „Пешчаник“ из Крушевца решило да кроз пројекат “Психичко насиље: препознај и пружи подршку” укаже на присутност овог облика насиља и женама помогне да се на најбољи начин са њим изборе.

Психичко насиље се јавља се као самостални или пратећи облик других видова насиља, нпр. физичког или сексуалног. Веома негативно утиче на ментално здравље и благостање жене, урушавајући њено самопоуздање и производећи осећај страха и несигурности.

Психичко насиље оставља јако велике последице у смислу јачања анксиозности и фрустрација, депресије, слаби женине ресурсе да обавља свакодневне послове, да буде мајка ако је мајка, да буде ћерка ако је ћерка, да одлази на посао… Дакле, то је нешто што јако утиче на осећања и функционисање жене, а са друге стране ми не препознајемо и не видимо то у довољној мери, тешко се доказује. Имате само реч жене, али не и видљиве доказе да она трпи насиље – каже Снежана Јаковљевић из Удружења жена „Пешчаник“ из Крушевца.

Депресија, анксиозност, мисли о самоубиству само су нека од стања кроз која пролазе жене које трпе емоционално злостављање, попут омаловажавања, викања, вређања, уцена, претњи, спречавања да се виђа са породицом и пријатељима, да одлази на посао… Због тога је важно повећати осетљивост заједнице да препозна психичко насиље – каже Снежана Јаковљевић из Удружења жена „Пешчаник“ из Крушевца.

Ми ћемо од 1. јуна за наше кориснице обезбедити стручну психотерапеутску помоћ, што је значајно за обнову и изградњу жениног самопоуздања, јачање капацитета да се она боље носи са ситуацијом насиља ако није у могућности одмах из те ситуације да изађе – објашњава Јаковљевић.

Психичко насиље може имати озбиљне последице по безбедност, здравље и економску сигурност жене.

Женама које трпе психичко насиље препоручује да се обрате некој од женских група, попут „Пешчаника“, који могу добити на бесплатан број 0660 0666.

Пројекат, који су подржали ОАК и ТРАГ Фондација трајаће до краја 2024, а слични пројекти биће реализовани и у неколико других градова у Србији, као и у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Подели на мрежама

Повезани чланци