Пулс Европе – кроз новинарске приче до примера добре праксе из ЕУ

Пулс Европе – кроз новинарске приче до примера добре праксе из ЕУ

Свест грађана и грађанки Србије о подршци европских земаља и бенефитима које чланство у Европској унији има, није на завидном нивоу. Један од програма који има за циљ подизање  свести грађана и грађанки је Пулс Европе, захваљујући коме новинари и новинарке имају прилику да јавности приближе систем европских вредности, стандарда, као и сам процес интеграција. До сада је више од 100 новинара и новинарки из медија у Србији учествовало у овом програму, а  недавно је укључена и ТВ Форум.

Екипа ТВ Форум имала је прилику да у оквиру програма Пулс Европе посети зелену европску престоницу за 2022. годину, француски град Гренобл. Већ неколико година медијске екипе и новинари из Србије бораве у некој од земаља Европске уније и кроз  медијске садржаје грађанима и грађанкама приближавају европске вредности  и дају примере добре праксе у свим областима.

Суштина је да грађани доживљавају европска питања, процес интеграција и саму Европу углавном из политичког угла, а оно што је нама битно је да им прикажемо како се у европским земљама живи. Ми смо због тога организовали посету Греноблу, зеленој европској престоници ове године. Ту је група од 15 новинара из целе Србије и они разговарају са представницима града, цивилних организација и грађанима са циљем да приближимо нашим грађанима шта значи зелена престоница Европа. А то значи овај парк иза нас, то значи 25 паркова у Греноблу, то значи трава између трамвајских шина, еколошки трамваји и чист ваздух иако је Гренобл индустријски град – каже координаторка пројекта Пулс Европе Марина Ракић.

Боравак у Француској је пета по реду групна посета, након Хрватске, Белгије, Шпаније и Пољске. Осим о одрживом развоју и заштити животне средине, са ових путовања објављени су медијски извештаји о паметним градовима, иновацијама, избегличкој кризи, пољопривредној производњи и употреби европских фондова за развој. Суседи који су 2013. године ушли у Европску унију, добар су пример за анализу претприступних и фондова након уласка.

Били смо и у Хрватској. Ту је тема била пољопривреда и коришћење ИПА фондова у претприступној фази, као и поређење када са тим како то изгледа када су чланица Европске уније. То је било јако добро јер су новинари могли да пренесу поруке представника хрватских пољопривредника и Владе у којој мери и које фондове сада могу да користе и колико им је пољопривреда напредовала како би могла да буде конкурентна на тржишту ЕУ.

Србија је званично поднела захтев за чланство у Европској унији у децембру 2009. године, а 2012. године је постала кандидат за приступање. Заједница европских земаља је од тада, што кроз улагања, што кроз бесповратне видове помоћи, у Србију уложила више милијарди евра.

Подели на мрежама

Повезани чланци