Радионицом „Књиге на црвеном тепиху“ библиотека „Вук Караџић“ обележила Национални дан књиге

Радионицом „Књиге на црвеном тепиху“ библиотека „Вук Караџић“ обележила Национални дан књиге

Креативном радионицом „Књиге на црвеном тепиху“ дечије одељење библиотеке „Вук Караџић“ у Пријепољу обележило је Национални дан књиге и дан Народне библиотеке Србије. На забаван и занимљив начин ђацима трећег разреда Основне школе Владимир Перић Валтер“ представљени су нови наслови књижевности за децу како би их подстакли да читају различите жанрове литературе.

Библиотека „Вук Караџић“ и ове године обележава Национални дан књиге пригодним едукативним садржајима за своје кориснике. Циљ је да се афирмише књига као важан сегмент образовања, културе  и информисаности. Тим поводом на Дечијем одељењу је гостовала библиотекарка Данијела Скоковић из Пожеге која је са ђацима трећег разреда Основне школе „Владимир Перић Валтер“   поделила нека размишљања о књигама  са циљем да им приближи читање.

То су активности које и ми спроводимо у нашој библиотеци. Настале су из једног акредитованог програма за стручно усавршавање које смо држале колегиница из Новог Сада Биљана Косијер и ја и ова радионица је управо део тога. Показала се као веома забавна и као добар начин да децу упознамо са новим насловима у библиотеци – каже библиотекарка из Пожеге Данијела Скоковић.  

Данијеле Скоковић каже да је основни циљ радионице амимирање деце да што више читају.

Да им представимо неке наслове које они можда не узимају тако често. Представљамо им класичну књижевност, сликовнице за мало старију децу, што на први поглед за њих и није баш примаљиво, а представљамо им и најновије наслове који су тек стигли у библиотеку. Овај програм има форму шоу програма. Зато смо га и назвали „Књиге на црвеном тепиху“. Имамо један класичан, гламурозан шоу програм, а главни лик у њему је књига – истиче Данијела Скоковић.

У овом специјалном шоу програму такмичиле су се књиге. Након што је библиотечка вила појединачно представљала наслове одређених књига, изглед корица и кратак садржај, ђаци су наоружани гласачким штапићима, гласали за оне књиге које им се највише допадају.

Национални дан књиге био је повод да цела седмица буде посвећена афирмацији књиге.

Почело је окупљање полазника Мале школе новинарства како би пролећни број „Журналца“, листа ѕа децу и родитеље, обрадовао своје верне читаоце. Такође, на свим одељењима библиотеке постављене су изложбе на тему „Књига и историја писма“ – каже директорка библиотеке „Вук Караџић“ СДадија Хоџић.

Национални дан књиге обележава се у Србији од 2013. године, на иницијативу Народне библиотеке Србије ради промовисања читања и подизања свести о књигама као националном благу. Истовремено, Народна библиотека Србије данас прославља свој 188. рођендан.

Подели на мрежама

Повезани чланци