Ракија од јабуке Шекиба Гојака освојила прво место на Сајму шљива у Осечини

Ракија од јабуке Шекиба Гојака освојила прво место на Сајму шљива у Осечини

Ракија од јабуке Шекиба Гојака из 2008. године однела је победу на 15. Сајму шљива у Осечини, јер је била најбоља воћна ракија према мишљењу Комисије за оцењивање квалитета на челу са професором Нинославом Никићевићем.

Златна медаља и пехар у облику ракијског казана, које је Бродаревац Шекиб Гојак освојио на 15. Сајму шљива у Осечини, још један су подстрек да настави са производњом ракије, чиме се успешно бави већ 20 година.

Пуно ми значи та награда јер ја све што радим радим са вољом. Печем ракију већ 20 година, а у свему томе ми највише помаже супруга. У целом процесу је веома важна чистоћа, па ја јабуке које стављам у ракију перем у три-четири воде. Изузетно сам срећан што сам успео да освојим ову награду, али и прву награду и медаљу на сајму у Алексинцу, који је одржан средином фебруара – истиче Гојак.

Ових дана меље јабуке и ставља у каце, а шљивовицу је већ почео да пече. Несебично дели савете за производњу квалитетне ракије.

У ракију треба стављати само оно воће које бисте и сами појели – никако смежурано, труло, буђаво – то се кад-тад осети у ракији, што кроз горчину, што кроз мирис. Воће се мора добро опрати, самлети, свакодневно мешати… Купио сам и пасирку која одваја коштице од шљива, јер је укус шљивовице без коштица далеко бољи – каже Шекиб.

Поред добре припреме, важно је да ракија има и тачно одређену јачину, односно проценат алкохола. Његова победничка јабуковача на овом Сајму имала је 40% алкохола, док је високо позиционирана била и шљивовица са 43% алкохола.

Ракију пече искључиво од воћа са свог имања, где на три хектра узгаја крушке, јабуке и шљиве, које прска искључиво мешавином креча, сумпора и плавог камена.

Годишње успе да произведе између две и три тоне воћне ракије. Са пласманом и продајом нема проблема, јер, како каже, његову ракију продаје квалитет, који је више пута потврђен на различитим такмичењима.

Подели на мрежама

Повезани чланци