Рамазански бајрам – награда за рамазанска доброчинства и молитве

Рамазански бајрам – награда за рамазанска доброчинства и молитве

Рамазански бајрам представља круну тридесетодневног поста током кога су се пунолетни и здрави исламски верници и вернице од зоре до заласка сунца суздржавали од јела, пића и телесних ужитака. Рамазан је био и месец интензивних молитви и доброчинстава у циљу стицања божије милости и опроштаја, док су бајрамски дани време радости, гозбе и посећивања родбине и пријатеља.

Бајрам представља радост за муслимане и муслиманке широм света што су испостили Рамазан, уживајући у благодaтима сехура, поста, молитви и добрих дела. Празнује се три дана, a први дан Бајрама већина је провела у кругу породице, која се окупљала код најстаријих чланова.

Оно што је обично чар јесте онај моменат ифтара, када првим текбиром акшамским вјерник ифтари и тај ифтар траје 5, 10, 15 минута, а онда се човјек засити и схвати колико је овај дуњалук пролазан. Све што је у њему пролазно је, а остаје само оно добро, она сјетва коју човјек посије као вјерник у Рамазану, да би га на крају у данима Бајрама пожњели и да би зарадили Алахово џелешануху задовољство и да би смо били опроштени од гријеха тиме – каже имам Велике џамије у Пријепољу Елмедин еф. Бећировић.

Овај Бајрам верници и вернице широм света дочекују молећи се за мир у свету, а радост празника нарушена је тугом због страдања цивила у Гази.

На хиљаде дјеце је убијено, на хиљаде муслимана је убијено. Ми муслимани немамо право да се посебно радујемо и мој апел на нашу омладину, на нашу дјецу је да Рамазански бајрам проведу у духу наше лијепе вјере ислама, мира, толеранције, свега оног што нас као муслимане краси – истиче Бећировић.

На Бајрам се облачи најлепша одећа, деле поклони најмлађима, обилази родбина, а понегде се сачувао обичај да деца на овај дан љубе руку својим родитељима у знак поштовања.

Код нас је обичај да када клањамо Бајрам намаз посјетимо и обиђемо мезарја. То нас подсјећа да смо пролазни и да се тих дана подсјетимо оних који су до јуче били са нама, а оно што су они данас, ми ћемо бити сутра. Друго јесте обилазак своје породице, комшија… Тих дана човјек је заиста посебан у сваком смислу те ријечи, зато што је то дан радости, дан мира, толеранције и свега оног што нас заиста одликује као муслимане. У тим данима уживамо и у разноврсној храни, слаткишима. Такође дарујемо нашу дјецу, наше најмлађе новцем или другим стварима које ће их обрадовати – каже имам Велике џамије.

Ефендија Бећировић је свим исламским верницима и верницама честитао празник традиционалним поздравом Бајрам шериф мубарек олсун и позвао их и да након завршетка месеца Рамазана наставе са доброчинствима, да негују солидарност и добре међуљудске односе.

Подели на мрежама

Повезани чланци