Рефик Хурић Фико: очекујем принос од око 30 тона купине и 50 тона паприке

Рефик Хурић Фико: очекујем принос од око 30 тона купине и 50 тона паприке

На површини од око три хектара, коју је купио пре четири године у ивањском Мекишу, Рефик Хурић познатији као Фико, засадио је 40.000 садница малине и 15.000 купине. Како каже, планирао је да овде одмара и проводи пензионерске дане бавећи се пољопривредом.

Три године је малина ишла како треба, онда су кренули проблеми. Извадио сам је и посадио 100.000 садница паприке. Купину сам задржао јер је мање захтевна за одржавање и боље рађа. Предајем је „Ес комерцу“, имам сигуран откуп, по цени од 80 динара по килограму јер је органска – прича Рефик Хурић Фико и додаје да по истој цени на њиви даје и паприку, која је такође органска и од које очекује принос између 50 и 60 тона.

Свакодневно у сезони брања на имању Хурића је ангажовано између 10 и 15 радница. Славојка Ровчанин, која је на евиденцији Националне службе за запошљавање, већ 12 година основни извор прихода обезбеђује на сезонским пословима.

Имам троје деце од којих је једно школарац и ово нам је тренутно једини извор прихода. Брала сам и малину до пре 15 дана када је берба завршена. Сада смо овде, беремо купину, паприку, након чега иде чишћење засада и спремање за следећу годину – каже Славојка Ровчанин која је код породице Хурић већ другу годину, а која дневно бере између 130 и 190 килограма купине.

Као и многи други пољопривредни произвођачи, није задовољан односом локалне самоуправе и државе.

Пут сам насипам, од својих средстава. Нико те не пита ништа. Воду сам довео из реке, уз потапајућу пумпу, 500 метара одвео струју за пумпу, направио зграду, мокре чворове, да радници имају где да ручају, да одморе…Свугде се пољопривредници више цене него код нас.

У плану је проширење производње и још један засад паприке.

Највероватније да ћу још 100.000 паприке посадити, ако буде овако до краја бербе, јер имам све услове за то – закључује наш саговорник коме у засадима недостаје једино још систем заштите од града.

После три године бављења пољопривредном производњом, Рефик је задовољан рачуницом и поузданим и вредним радницама на које се увек може ослонити.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *