Са почетком школске године почеле и респираторне инфекције код школске и предшколске деце

Са почетком школске године почеле и респираторне инфекције код школске и предшколске деце

Због различитих врста респираторних инфекција, али и због стомачних вируса, чекаонице испред ординација дечијих лекара су посећеније него током летњег периода. Здрвствене ризике посебно носи боравак у колективима.

Докторка Зорица Грбовић, начелница Службе за здравствену заштиту деце ДЗ Пријепоље истиче значај редовног прања руку, проветравања више пута дневно, али и правилне исхране, богате воћем, поврћем и протеинима.

Важна је и хигијена заједничких површина, као и унос витмина Ц, а докторка посебно истиче значај физичке активности за јачање имунитета и правилан раст и развој.

За правилан раст и развој важно је да родитељи воде рачуна и о тежини ранца који носи њихово дете, а који, у зависности од узраста, може максимално тежити од три до пет килограма. Он треба да има каишеве на оба рамена, а деца у школу треба да носе само најнеопходније уџбенике и прибор – каже др Грбовић.

Она истиче да школску децу код које симптоми вируса уз повишену температуру трају неколико дана треба обавезно довести лекару. Да би се избегле гужве у чекаоницама, а самим тим и могућност да се деца додатно заразе неким вирусом, докторка Грбовић апелује да се прегледи заказују на број телефона 714 167.

Више у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *