Родно инклузивним васпитањем и образовањем до праведније поделе неплаћеног рада у кући

Родно инклузивним васпитањем и образовањем до праведније поделе неплаћеног рада у кући

Неравномерна подела неплаћених послова у домаћинству у великој мери опстаје захваљујући одржавању стереотипних образаца понашања који потичу из патријархалног система, а који се кроз процесе васпитања и образовања и даље усађују млађим генерацијама. Да би дошло до промене неопходно је од најранијег узраста разбијати родне стереотипе.

Како би дошло до стварне промене стереотипне поделе послова у домаћинству и помака у остваривању родне равноправности у свим друштвеним областима, неопходно је од раног детињства деци пружити могућност избора, без наметања патријархалних образаца и норми.

Деци треба понудити цео спектар боја, а не само плаву и розе, омогућити им играчке којима ће унапедити своје моторичке и социолошке вештине, без обзира на пол.

Истраживања показују да деца у најранијем узрасту најбоље уче на основу модела понашања које виде у својој непосредној близини, пре свега по узору на своје родитеље.

Стереотипно васпитање не шкоди само девојчицама, које се одгајају да буду само мајке, кућне помоћнице и зависне од мушкарца, већ шкоди и дечацима, јер остају ускраћени за бројне вештине, ствара им се притисак да морају увек да буду храбри, да не смеју да плачу, да морају да бирају занимања која су добро плаћена како би могли да издржавају своју породицу и тако даље.

У циљу изградње праведнијег друштва и срећнијег појединца, неопходно је да васпитачи, учитељи, наставници и родитељи заједнички раде на искорењивању родних предрасуда.

О овој теми опширније можете чути у нашој емисији „Утицај образовања на разбијање родних стереотипа и поделу послова“, која је реализована у оквиру пројекта „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“, који Форум жена Пријепоља спроводи у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена и Координационим телом за родну равноправост, а уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде. Емисија ће бити емитована у петак у 20 часова, а репризу можете погледати у суботу, након емисије Преглед недеље у 17 часова.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци