Родно-сензитивним извештавањем до бољег положаја жена у друштву

Родно-сензитивним извештавањем до бољег положаја жена у друштву

Какве поруке јавности шаљемо кроз сензационалистичко извештавање о случајевима насиља? Како новинари и новинарке могу да победе родне стереотипе? Који извори су релевантни за новинарску причу – само су неке од тема о којима се говорило на дводневном семинару „Родно-сензитивно извештавање медија“, које су организвали телевизија Форум и Форум жена Пријепоља за новинаре и новинарке локалних медија.

Семинар је отворио председник општине Пријепоље Владимир Бабић, који је истакао да ТВ Форум чини велику ствар за промоцију родне равноправности и објективног извештавања.

Жене су у нашем друштву иначе маргинлизоване и тешко се пробијају на руководеће функције. Њихове жеље, захтеви и идеје се не чују довољно. Ако уз то новинари и новинарке не раде свој посао коректно, онда се њихов положај додатно компликује. Објективност и коректност у извештавању треба да буде основ свега што се објављује. Мислим да је Форум телевизија која то одлично ради – коректно и транспарентно, одолевајући свим притисцима – истакао је председник општине.

Рад је настављен прелиставањем најтиражније дневне штампе, приликом кога су новинари и новинарке локалних медија анализирали заступљеност жена, али и начин на који се о њима извештава.

Готово сви су дошли до истих закључака да је жена представљена најчешће као објекат, у стереотипним улогама мајке и домаћице. Доминирају естрадне звезде и учеснице ријалити програма, а када се извештава о политичаркама и нароодним посланицама, највише простора се даје текстовима у којима се анализира како су оне ообучене. На спортским странама жене се појављују само као супруге успешних фудбалера и сл, а никако као успешне спортисткиње и освајачице бројних медаља. У улози саговорница се могу видети само кроз кратке изјаве, а врло ретко као експерткиње у области економије, политике и сл.

Тренерица на семинару Ана Манојловић, новинарка РТС-а и чланица групе Новинарке против насиља каже да су у већини медија жене представљене стереотипно.

На први поглед би се рекло да су жене довољно заступљене када отворите новине, погледате портале. На свакој страници можете видети или слику жене или неку њену кратку изјаву. Оно што је проблематично јесте начин на који су жене представљене. Или су представљене као савршене лепотице које су згодне и као такве рекламирају или продају нешто, или постављају неки од система вредности, или се претура по њиховом приватном животу, који не би требао икога да се тиче. Врло ретко их зову као експерткиње, као неког ко има свој став и на основу свог образовања може да пружи неку озбиљну анализу. Ови семинари зато и служе да се побољша разумевање родно заснованог насиља и фемицида међу новинарима и новинаркама, како би се побољшао квалитет њиховог извештавања – истиче Ана Манојловић.

Семинар је реализован у оквиру пројекта „Унапређење професионалних и етичких стандарда за родно осетљиво извештавање медија“, уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Подели на мрежама

Повезани чланци