Санација депоније Стањевине најкасније за две године?

Санација депоније Стањевине најкасније за две године?

„Дубоко“ је прва регионална депонија у Републици Србији која је основана захваљујући средствима Европске уније, а на коју се одлаже комунални отпад из девет општина. Одлуком Владе Србије о заједничком обезбеђивању и спровођењу управљања отпадом, донетом у јуну 2018. године, отпад из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице, такође би требало да буде одвожен у регионалну депонију Дубоко.

Дубравка Филиповски, народна посланица
Разговарали смо и са министром Триваном о депонији у Пријепољу, која је дугогодишњи проблем. Добили смо уверавање да се на томе озбиљно ради. Нисмо добили информацију када ће временски то да буде завршено, али најкасније у наредне две године – истакла је народна посланица Дубравка Филиповски из Зелене посланичке групе.

Примарна селекција једна је од кључних ствари за квалитетно прикупљање и управљање комуналним отпадом.

Момир Миловановић, директор ЈКП „Дубоко“
Како да смањимо количину отпада која ће ићи на тело депоније, како да повећамо количине примарне селекције отпада, како да веће количине рециклирамо, како да оспособимо циркуларну економију – навео је нека од кључних питања директор ЈКП „Дубоко“ Момир Миловановић.

Како је „Дубоко“ прва регионална депонија чврстог комуналног отпада у Србији, начин рада, почетни проблеми и њихово превазилажење значајни су за преношење искуства на друге градове и општине у окружењу.

Тихомир Петковић, градоначелник Ужица
Имамо два задатка у наредних неколико година, као град и као предузеће. Први је да решимо питање примарне селекције отпада. Ту смо на добром путу јер смо добили средства од Европске уније, у износу од око милион евра, за два пројекта који треба да се реализују у наредне две три године, тако да први пут имамо објективну шансу да то урадимо како треба. Други велики задатак који треба да решимо је у вези са коначном прерадом отпада који долази на ову депонију. Да ли је то изградња постројења за механичко биолошку прераду или изградња енергане или и једно и друго. Наравно, све уз подршку Евроспке уније, уз чију помоћ је депонија и настала – рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Мисија ОЕБС-а у Србији подржава локалне иницијативе, нарочито у области заштите животне средине. То је био и разлог за организовање посете депонији „Дубоко“, као примеру добре праксе у овој области.

Џон Клејтон, Мисија ОЕБС-а у Србији
Сваки град има сличан проблема са управљањем отпадом, али решење мора бити локално и са њим сви морају бити задовољни. Ми смо довели експерте и народне посланике да се упознају са најбољим примером добре праксе у региону – каже Џон Клејтон из Мисије ОЕБС-а у Србији.

У посети Регионалном центру за управљање отпадом „Дубоко“ у Ужицу, осим народних посланика, представника Министарства заштите животне средине и Мисије ОЕБС-а, били су и представници Сталне конференције градова и општина, као и представници локалних самоуправа из Новог Пазара и Пријепоља.


Подели на мрежама

Повезани чланци