Жене

Састанак у МЗ Камена Гора: Потребно подједнако учешће жена и мушкараца

Оснажити жене за директно и равноправно учешће у процесима одлучивања у Саветима месних заједница била је тема састанка са мештанима и мештанкама Месне заједнице Камена Гора који је организовало удружење Форум жена Пријепоља у оквиру пројекта „Жене у одлучивању – Услов демократизације друштва“.

Састанак у Каменој Гори био је прилика да мештани и мештанке једног од најлепших села у општини Пријепоље изнесу проблеме са којима  се свакодневно сусрећу. Лоша путна инфраструктура, чести нестанци струје, недостатак воде и аутобуског превоза само су неки од набројаних проблема, чијим решавањем би се побољшао квалитет живота мештана и мештанки овог туристичког места.

Савет месне заједнице броји пет чланова и нема жена. А да их  има неки проблеми би се брже решавали,  чуло се на састанку.

Много је битно да има жена у Саветима месних заједница, јер жене раде и способне су за све. Ми би требали овде да имамо неку задругу, да имамо сигуран откуп да пласирамо робу, да производимо и продајемо џемове, слатко, сир, чајеве, ручне радове. То би волели да имамо овде у Каменој Гори, јер смо ми далеко од града, 19 километара од Пријепоља. Није то баш мало, а и кaда идемо до града, немамо никакав превоз осим таксија – каже бивша чланица Савета МЗ Камена Гора Росанда Кијановић.

Росанда Кијановић је била чланица Савета у прошлом сазиву, а жеља гимназијалке Милице Кијановић  је да се у неком наредном сазиву кандидује за то место.

Психологија жена је да ми уочимо неки пороблем и да га решимо. Мушки чланови Савета са стварно труде, али не разумеју се мушкарци толико у сир, кајмак. За њих је више битан пут и грађа, а нама би свакако значила могућност да се појача продаја сира и наших осталих домаћих производа – види једно од решења млада Милица Кијановић.

Да су интереси жена увек на другом месту и да је неопходно подићи свест како жена тако и мушкараца о значају њиховог учешћа у изградњи локалне заједнице потврђује и Ирина Глушчевић, Рускиња која већ годинама живи у Каменој Гори. 

Време је да искористимо овај моменат, да подигнемо ауторитет жене и укажемо на њене прохтеве, захтеве и жеље. Жена макар има право да обелодани шта жели. Овде живе горштаци и другачији је менталитет, док је у великим градовима ситуација вероватно другачија. Овде је неопходно да се што пре нешто уради и да се жене подрже, јер је то последњи тренутак. Посебно јер овде више и нема жена – искрена је Ирина.

Председник МЗ Камена Гора  подржава учешће жена у доношењу одлука. 

У претходном мандату смо имали једну жену чланицу Савета месне заједнице и сматрам да је потребно да их има јер другачија су размишљања мушкараца, а другачија жена. Мислим да треба саслушати све, сложити и видети шта је боље – сматра председник Савета МЗ Камена Гора Живко Кијановић.

Можда већ за две године, када су следеђи избори за Савете месних заједница, нека од ових жена буде  охрабрена да као чланица Савета  активно учествује у у изградњи своје локлане заједнице.  Овај прилог настао је у оквиру пројекта „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“ који Форум жена Пријепоља реализује уз подршку  Фондације за отворено друштво Србије.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *