Жене

Саветовалиште “Јефимија” – Шетњом за здравље за жене оболеле од рака дојке

Шетњом до видиковца на Великом Забучју, чланице Саветовалишта за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“ из Ужица, у друштву чланова својих породица, пријатеља и комшија придружиле су се заједничкој акцији трке за здравље која је од 25 до 27. септембра организована у многим градовима и државама Европе.

Пре него што су кренуле у шетњу, учеснице су од својих тела направиле ружичасту траку, међународни симбол борбе против рака дојке. Ова манифестација је највећи спортски догађај у Европи посвећен здрављу жена, чији је основни циље подизање свести  жена и друштва о борби против ове опаке болести.

На данашњи дан окупиле смо се овде, на видиковцу града Ужица јер смо хтеле да покажемо да је јако важно да жене које имају дијагнозу рака дојке имају велику подршку, како подршку удружења тако и подршку њихових породица, поред подршке здравственог система – истакла је председница Саветовалишта за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „Јефимија“.

Шетња за здравље окупила је 45 учесника и учесница. Међу њима су биле жене које су победиле рак дојке, њихове породице и пријатељи…На тај начин су показали колико је важна подршка свих када се жена суочи са дијагнозом и крене кроз дуг пут борбе за оздрављење. И колико је свака карика битна.

Осим што подижу свест људи о важности раног откривања и раног лечења рака дојке, на овај начин се женама показује да се и након тога може живети дуго и квалитетно.

Оно што је значајно јесте да се оваквим акцијама широм света сакупљају велика материјална средства која помажу и мањим удружењим, као што је “Јефимија” , а такође се скупљају и средства за истраживање у области рака дојке како би се изналазили и нови лекови да би жене имале што савременију терапију у лечењу рака дојке – каже специјалисткиња онкологије докторка Маја Гулан.

У шетњи су биле и оне које нису успеле да победе. Њима су, у небо, послале ружичасте балоне и своје мисли…

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *