„Савремено лице Гази Хусрев – бегове библиотеке Сарајево“ представљено“ у Пријепољу

„Савремено лице Гази Хусрев – бегове библиотеке Сарајево“ представљено“ у Пријепољу

Програмом у три дела, под називом „Савремено лице Гази Хусрев – бегове библиотеке у Сарајеву“, љубитељи књиге у Пријепољу су имали прилику да виде изложбу под називом „Благо које траје“ којом су обухваћени сви фондови које библиотека поседује и да погледају три презентације на теме које се тичу библиотечке делатности 21. века, дигитализације и конзервације  архивско – библиотечке грађе ове изузетно значајне културне установе.

Ми смо најстарија библиотека у Босни и Херцеговини, вероватно и на Балкану. Ове године обележавамо 482 године постојања. Најстарија смо и најзначајнија културна институција у земљи. Због нашег фонда рукописа, који броји више од 10.500 кодекса. Прошле године је наш фонд рукописа уврштен у Унескову листу меморије света заједно са сарајевском Хагадом која се чува у Земаљском музеју – каже конзерваторка „Гази Хусрев-бегове библиотеке“ Маџида Смајкић.

„Гази Хусер – бегова библиотека“, која носи име Гази Хусрев – бега, другог правог оснивача Сарајева, чији фондови садрже више од 100 хиљада вредних и ретких библиотечких јединица,  први пут гостује, не само у Пријепољу, већ уопште у Србији.

Управо због те њене специфичности, да има пуно грађе која лаицима баш и није позната и доступна, са много раритета, рукописа старих по неколико стотина година, где су публикације на арапском, турском, персијском, босанском али и другим језицима народности Југославије – због свега тога једна оваква институција заслужује да буде представљена на један популаран начин савременом читаоцу – рекла је Хадија Кријешторац из Завичајног одељења Библиотеке „Вук Караџић“.

Директорка Библиотеке „Вук Караџић“Садија Хоџић се нада да је ово само почетак једне успешне сарадње са овом институцијом од изузетног значаја , не само за Балкан, већ много шире.

Поводом јубилеја 480 година рада једне од најстаријих библиотека на Балкану  посетиоци су у оквиру садржајног програма  имали прилику да виде документарни филм „ Седам слова о Гази Хусрев-беговој библиотеци“ у режији професора доктора Енеса Карића.

Подели на мрежама

Повезани чланци