Седница СО Пријепоље: Били прекjуче, па опет данас – Усвојен први ребаланс буџета за ову годину

Седница СО Пријепоље: Били прекjуче, па опет данас – Усвојен први ребаланс буџета за ову годину

Скупштинско заседање започело је указивањем одборника опозиције на повреду Пословника о раду скупштине и Закона о локалној самоуправи. Сматрају да је начин на који је сазвана седница, пратило низ нерегуларности. Прво на шта су указали је да 25. седница није могла бити заказана, док се не заврши двадесетчетврта, која је одржана пре два дана. Подсећамо, тада није усвојен дневни ред који су предложили одборници опозиције.

Када се седница сазива путем потписа једне трећине посланика, дневни ред се утврђује тим предлогом. Он се не може мењати, не може се ни допунити, нити се нека тачка може изменити. О њему се не гласа. Председник констатује да се ради по том дневном реду и онда почиње расправа – каже самостални одборник Вукосав Томашевић.

Председница Скупштине Стана Марковић каже да је потражила и мишљења од ресорних министарстава и да јој је потврђено да је претходна седница протекла регуларно.

Одборници су се изјашњавали за предложени дневни ред и већина одборника га није прихватила. О чему скупштина може да расправља ако није утврдила дневни ред – сматра председница Скупштине општине Пријепоље.

За одборнике опозиције, још неколико ствари било је спорно у сазивању ове седнице.

Ова седница је сазвана у року краћем од 24 сата. Ми смо бележили кад су нам стизали позиви. Значи, ните испоштовали тај минимални рок који се односи на хитност – каже Изудин Шантић из Санџачке демократска партије.

Томашевић додаје:

Данас истиче рок од три месеца како скупштина није заседала и ви сте данашњу седницу заказали на овај начин мимо закона, да би спречили увођење привремених мера у општини Пријепоље.

Замерке је имао и шеф одборничке групе Санџачке демократске партије Есад Хоџић.

Ви сте овако важну тачку данас сазвали по хитном поступку и нама онемогућили рад. Ово је господо лакрдија, ово је изигравање скупштине, ово је изигравање парламентране демократије, ово је уништавање и онако уништеног нашег Пријепоља.

Сматрајући ову седницу незаконито сазваном, одборници опозиције су на позив Хоџића, напустили скупштинску салу.

Расправа о јединој тачки дневног реда уследила је одмах након њиховог напуштања седнице.

Основни разлог за сазивање седнице по хитном поступку је повећање масе зарада за буџетске кориснике и овај ребаланс је техничког карактера, образложио је испред предлагача председник општине Драгољуб Зиндовић.  Од новембра ће запослени у локалној самоуправи примати плату већу за осам одсто, запослени у предшколској установи за девет одсто, док је проценат повећања зарада запосленима у Музеју, Туристичкој организацији и Дому културе 10 одсто. Све је то захтевало да се ребалансом обезбеди додатних 38 милиона 143 хиљаде динара. То је добра вест, сматра председник општине. И још један разлог види као добар за ребаланс буџета.

Укупан буџет Пријепоља се увећава за више од 51 милион динара. Створила се могућност да ми повећавамо планиране приходе за 2019. годину у односу на првобитних милијарду 260 милиона динара, очекиваних и делимично остварених прихода – поносно истиче Зиндовић.

Планирана средства за новчане казне и пенале по решењу судова од 20 милиона динара, испоставило се да нису довољна, те су повећана за 40 милиона динара. За основно образовање повећана су средтсва за 9 милиона динара, највише за школу у Коловрату и Бродареву, по 3 милиона динара, а већина средтсва намењена је за превоз и огрев, каже Зиндовић. Ребалансом се умањују средства за комуналне делатности за 19 милиона 500 хиљада динара. Највише је умањено је за водоснабдевање, за милион 900 хиљада динара.  То не значи да се планиране инвестиције неће реализовати, каже Зиндовић, већ да ће финансирање почети крајем ове, или почетком наредне седмице. Додаје, да на то утичу компликоване јавне набавке и недовољан број извођача радова.

Без расправе, без појашњења, усвојен је први ребаланс буџета у овој години.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *