Седница СО: На ком језику и писму су рачуни ЈКП „Лим“?

Седница СО: На ком језику и писму су рачуни ЈКП „Лим“?

У наставку 15. седнице Скупштине општине Пријепоље усвојене све предложене тачке из дневног реда са две допуне, међу којима су и извештаји о раду за прошлу годину појединих буџетских корисника. Обећано је да ће у септембру вртић добити нове просторије у основној школи Владимир Перић Валтер, чиме ће бити очишћена листа чекања за 150 деце колико их је остало испод црте за упис у ову предшколску установу.

Са повременим рекапитулацијама претходног дана заседања и прозивкама власти од сада већ и формално формиране опозиције, протекао је наставак 15. седнице скупштине општине Пријепоље. Расправа је, по већ устаљеној пракси, највише вођена о раду Јавног комуналног предузећа „Лим“, које је за ову седницу припремило први кварталани извештај о пословању за текућу годину. Година тек што је почела, а комунално предузеће је већ пословало са губицима од 3,5 милиона динара. Као разлог наводи се поскупљење енергената на тржишту, пре свега мазута, и дуговања грађана за извршене услуге.

Одборник Сабахудин Хајдаревић, члан новоформиране одборничке групе „Бошњачко–српски савез Самир Тандир“,разлог лошег пословања видео је у једној другој ствари – писмо и језик који се користе на рачунима комуналног нису у складу са Уставом ове земље. Рачуни као такви вређају прво Србе, сматра он, јер су писани на латиници, а увредљиви су и за Бошњаке јер су на српском језику. Све то изазива револт код корисника услуга Јавног комуналног предузећа „Лим“, који због тога не желе да плаћају рачуне, рекао је Хајдаревић. Такву праксу Јавног комуналног предузећа „Лим“ назвао је „правничком наказом“.  

Није неуобичајена пракса да што су одборници ближи опозиционим клупама у скупштини, то је њихова брига за национални идентитет израженија. На том курсу формиране су и неке старе, а и нова одборничка група. Прича о националном идентитету је кец из рукава који сви потежу када се пољуљају фотеље. Да се седи у школским а не одборничким клупама, био би то кец велики као врата због преписивања и ненаучених лекција да било какве поделе овом друштву ништа добро нису донеле.  

Током расправе  о извештају за прошлу годину Предшколске установе Миша Цвијовић, могле су се чути похвале на рад ове установе. Обећано је да ће у септембру вртић добити нове просторије у основној школи „Владимир Перић Валтер“, чиме би се листа чекања од 150-оро деце могла и укинути. Тако бисмо били једна од ретких општина у Србији без листе чекања за упис деце у вртић.

На овом скупштинском заседању похвале су стигле за рад Дома културе, Музеја, Црвеног крста и Центра за социјални рад. Речи хвале и критике изостале су за Библиотеку и Општински штаб за ванредне ситуације, јер су тачке дневног реда у оквиру којих су били тема усвојене без расправе.

Подели на мрежама

Повезани чланци