Жене

Семинар у Каменој Гори – За веће учешће сеоских жена у Саветима МЗ

Зашто је важно да има више жена на местима одлучивања на свим нивоима, почев од месних заједница као најбазичнијег нивоа до одлучивања на нивоу државе и са којим препрекама се суочавају жене када желе да се активирају била је тема другог дводневног семинара који је Форум жена Пријепоља организовао у Каменој Гори у оквиру пројекта „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“.

Други семинар у Каменој Гори био је прилика да се жене у месним заједницама, посебно сеоским, оснаже и подстакну да буду активније када је у питању доношење одлука о стварима које се тичу живота у својим локалним срединама.

Није лако подстаћи сеоске жене да се активирају и узму веће учешће у јавном и политичком животу, али није немогуће. Одговорност је на локалним смоуправама, односно да, ако жене не долазе на састанке месних заједница, седну и размисле због чега је то тако и да питају саме жене у месним заједницама када би њима и на који начин одговарало да се састанци одрже. Можда да се одрже посебни састанци са њима и да се чује њихово мишљење – каже Снежана Јаковљевић из Удружења жена “Пешчаник” из Крушевца.

Кроз практичан рад са тренерицом Снежаном Јаковљевић из Удружења жена “Пешчаник” из Крушевца учеснице семинара износиле су проблеме са којима се свакодневно суочавају у својим месним заједницама, покушале су да креирају идеалну визију своје месне заједнице и оно што је најважније, да схвате зашто је важно да жене учествују у доношењу одлука. 

Жене имају другачији приступ од мушкараца о својим проблемима, о проблемима своје месне заједнице, о својим потребама у домаћинству, чиме се оне баве – каже бивша председница Савета МЗ Косатица Вања Пушица.

Слично размишља и Ивана Ајдуковић из МЗ Јабука.

У сваком случају је битно да не одлучује само, на пример, пет мушкараца, јер ако је пет мушкараца онда би требало да буде и пет жена да би се боље договорили око свега.

Да је битно да у Саветима месних заједница буде што више жена сматра и Татјана Драгутиновић из Ивања.

Женске потребе се разликују од мушких, тако да би било добро да се чују и потребе жена, а да ли су потребе жена и мушкараца исте – мислим да нису. Зато је потребно да жена буде много више – сматра Тајана.

Подршку женама на семинару дала је и бивша председница Савета месне заједнице Косатица Вања Пушица.

Она сматра да је у временима са доста предрасуда тешко бити председница али није и немогуће.

Ми као жене, као мајке, као супруге, нарочито које живимо на селу увек имамо јако пуно обавеза и тешко је издвојити време. Али опет, неком упорношћу може нешто да се уради – мишљења је Вања Пушица, док Татјана Драгутиновић сматра да жене треба ослободити обавеза које имају у кући, а у томе им морају помоћи мушкарци.

Семинар је био прилика и да се жене из различитих месних заједница друже и да размене информације и искуства, јер како се каже жене су увек женама најбољи уџбеници. Семинар је организован у оквиру пројекта „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“ који Форум жена  Пријепоља реализује уз подршку Фондације за отворено друштво.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *