Сигурна кућа у Прибоју острво спаса за жртве насиља у породици

Сигурна кућа у Прибоју острво спаса за жртве насиља у породици

Једина сигурна кућа на територији Златиборског округа налази се у општини Прибој и располаже са осам лежајева. Основана је на иницијативу Центра за социјални рад пре 17 година, а кроз њу је до сада прошло више од 400 жртава породичног насиља, како из Златиборског округа, тако и из целе државе. Функционише у оквиру установе Центар за развој услуга социјалне заштите у Прибоју.

Прихватилиште за жртве породичног насиља сламка је спаса за многе који стрепе за своју и безбедност своје деце.

Корисницима прихватилишта обезбеђује се привремени смештај у случајевима акутног насиља у породици, када је угрожена безбедност, здравље и живот жртве. Акутно стање насиља у породици обухвата наношење или покушај наношења телесних повреда, изазивање страха, претњу, присиљавање на сексуалне односе, ограничавање слободе кретања или комуникације са трећим лицима, вређање и друго безобзирно понашање. Услогом смештаја у прихватилиште жртви се обезбеђује смештај, исхрана, здравствена заштита, правна помоћ, саветовање и консултације, психосоцијална подршка и повезивање са другим надлежним институцијама – каже Здравко Никачевић, директор Центра за развој услуга социјалне заштите у Прибоју.

У прихватилишту су радно ангажоване четири домаћице, које обављају послове пипреме оброка и одржавања хигијене на простору од 77 квадрата.

Усуга прихватилишта пружа се до успостављања другог одговарајућег облика заштите или оспособљавања за безбедан живот и укључивање у заједницу. Боравак жртве траје најчешће до 60 дана, уз могућност продужетка, када за то постоје оправдани разлози и када Центар за социјални рад процени да постоји потреба за даљим смештајем – прецизира Никачевић.

Центар за социјални рад општине Прибој сваке године региструје између 60 и 80 случајева насиља у породици, где су доминантни облици психичко и економско насиље. Посебно су угрожене жене са села и оне које су економски зависне од својих партнера.

Ево у Прибоју постоји село које је удаљено 30-40 километара од града. Горе је жена сама са насилником. Док она пријави, док дође… Много јој је теже него жени у граду. Трудимо се да свим женама са искуством насиља помогнемо материјално, да пробамо да посредујемо око запошљавања, мада то данас тешко иде. Ако се жена економски не осамостали, мало теже ћемо се борити против насиља у породици – каже Зоран Полић, директор Центра за социјални рад Прибој.

Полић је похвалио сарадњу са другим надлежним установама и истакао да је нови Закон о спречавању насиља у породици успостављањем хитних мера допринео повећању безбедности жртава, али да у општини Прибој није довео до смањења броја случајева насиља у породици.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци