Скоро сва деца у пријепољској општини вакцинисана ММР вакцином

Скоро сва деца у пријепољској општини вакцинисана ММР вакцином

Пријепоље је у претходне две године у самом врху од 10 општина Златиборског округа када је у питању вакцинисање деце ММР вакцином. Овај охрабрујући податак није исти у целој Србији, где се бележи значајан пад броја имунизоване деце. Због тога стручњаци упозоравају да Србији прети епидемија малих богиња.

ММР вакцину против малих богиња, рубеола и заушки у Пријепољу је у прошлој години примило 99,4 %  деце до две године, а 2020. године свако дете на територији општине Пријепоље било је имунизовано. Према подацима Завода за јавно здравље Ужице достављених Телевизији Форум, нешто је мањи проценат ревакцинисане деце предшколског узраста: у прошлој години 99,4, а претпрошле 98,5 %.   

За добар колективни имунитет потребно је да број имунизованих буде изнад 95 одсто, а у Пријепољу је тај проценат премашен.

Поценат имунизације већи од 95 одсто у прошлој години нису имале све општине Златиборског округа. Најмањи проценат имунизације деце до две године старости имала је општина Прибој – 65 %. У Ариљу је ММР вакцину примило 73 % деце, Косјерићу 73,9 %, Чајетини 75 %, Сјеници 80 %, Новој Вароши  84%, Бајинoj Башти 90,9 %. У Новој Вароши проценат вакцинисане деце од седам година био је 85 %. Из Завода за јавно здравље Ужице напомињу да је обухват испод очекиваног од минимум 95 %  последица ситуације око епидемије корона вируса.

Забрињавајући је податак то што је број вакцинисане деце ММР вакцином у 2020. години у Србији пао на 78 %, иако је ова вакцина у Србији обавезна по Закону о заштити становништа од заразних болести. Најмањи обухват вакцинацијом је у великим градовима као што су Београд и Нови Сад. У Новом Пазару, само 11 % деце примило је ММР вакцину између 2018. и 2020. године, податак је Савета за здравље града Новог Пазара из марта ове године, а који преноси Данас.

Иначе, ММР вакцина се прима у две дозе – прву деца примају у другој години живота, са 13. или 14. месеци, а другу пред полазак у школу.

Подели на мрежама

Повезани чланци