Снег није изазвао већа оштећења на воћу – Опасност прети од мраза

Снег није изазвао већа оштећења на воћу – Опасност прети од мраза

Иако је пролеће календарски наступило пре петнаестак дана, снег који је током ноћи у појединим пределима наше општине створио прекривач и до 20 центиметара знак је да зима још увек није напустила наше крајеве. Снег је највише забринуо пољопривреднике, који страхују за своје усеве и воћњаке.

Руководилац Службе за пољопривреду Општинске управе Пријепоље Ифет Хамзић каже да статистике показују да у просеку сваке треће године снег у вишим пределима наше општине пада чак и почетком маја, те снежне падавине у првој декади априла не би требало да буду изненађење. Он истиче да, уколико не буде мраза, овај снег неће донети озбиљнија оштећења.

Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопревреду ОУ Пријепоље каже да уколико дође ро разведравања и пада температура, све воћне врсте које раније бехарају, попут кајсије, раних сорти крушака, трешања и сл. могу претрпети промене.

Тежак снег је условио физичка оштећења у појединим воћњацима, углавном оним у којима није спроведено адекватно јесење окресивање, а мМогуће су штете и у малињацима који нису адекватно обрађени.

И овога пута је потврђено да одржавање и адекватна нега воћњака доводе до сигурнијег рода.

Хамзић истиче да не би требало да буде веће штете код раног поврћа, а снежни покривач користиће узгоју пшенице, јер ће је заштитити од могућег измрзавања.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *