Пољопривреда

Снег у Пријепољу није штетно утицао на воће

Снег који је у уторак и среду падао на територији општине Пријепоље као и ниске јутарње температуре нису неповољно утицале на воћарске културе, сматра руководилац Службе за пољопривреду Општинске управе Пријепоље Ифет Хамзић. Шта више, према његовим речима, снег је повољно утицао на повећање влаге у земљишту и заустављање вегетације.

Појава снега крајем марта и почетком априла није неуобичајена појава за наше крајеве. Према речима руководиоца Службе за пољопривреду Општинске управе Пријепоље Ифета Хамзића, снег који је у претходна два дана пао на територији општине Пријепоље добро је дошао воћарским културама. Посебно ако се зна да је март један од најтоплијих месеци по суми дневних температура у последњој деценији, а да је током зимског периода било веома мало падавина.

То је довело до тога да посебно коштичаве воћне врсте крену са воћним соковима. Неке сорте крушака, затим неке врсте трешања и кајсија су већ кренуле да се развијају и дошло је до пуцања пупољака и те биљке су најосетљивије на измрзавање. Снег који је пао допринео је да се заустави та вегетација чиме је спречено да биљке буду оштећене – каже руководилац Службе за пољопривреду ОП Пријепоље Ифет Хамзић.

Периоде лепог времена, пре ових снежних падавина, многи произвођачи малина искористили су да повежу своје малињаке. То, према речима Хамзића неће оставити негативне последице.

Да би дошло до оштећења пупољака на малинама неопходно је да температура један дужи приод буде испод минус седам степени, јер још увек није дошло до пуцања пупољака. Тако да људи који су већ повезали своје малињаке уопште нису погрешили и нема неких негативних последица по малињаке – каже Ифет Хамзић.

Метеоролози за наредни период најавују повећање дневних температура. За воћаре који још увек нису предузели све мере заштите, још увек није касно да то ураде.

Они који нису обавили хемијску заштиту биљака бакарним препаратима, поготово коштичавог воћа, ни сада није касно да изврше кречење стабала и рамених грана кречом и да изврше заштиту на бази бакра. Иначе није препоручљиво да се у овом периоду врши заштита биљака од биљних болести и штеточина на бази бакра како би се смањио тај патогени потенцијал, јер када се изврши заштита биљака сви каснији радови могу се обављати са блажим препаратима. Али основна препорука за све воћаре је да се на време изврши заштита препаратима на бази бакра – закључује Хамзић .

Ниске јутарње температуре могле би да причине мању штету  једино воћним врстама које су у фази пуног цветања, као што је кајсија, које код нас нема много, каже Хамзић као и код неких раних сорти крушке, а што се тиче осталих воћарских култура, код њих не би требало да дође до смањења рода.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *