Шта угрожава безбедност жена у Великој Жупи?

Шта угрожава безбедност жена у Великој Жупи?

Велика Жупа је једна од већих месних заједница у општини Пријепоље са бројним нерешеним питањима. Шта све угрожава безбедност њених мештанки и мештана, била је тема састанка који су организовале чланице Форума жена Пријепоља у просторијама реновиране Основне школе „Душан Томашевић Ћирко“ у Виницкој.

На састанку је речено да безбедност жена у овој месној заједници у великој мери зависи од постојања основних услова за живот, који би у 21. веку требало да се подразумевају, међутим, у неким деловима Велике Жупе су још увек појам. Лоша комунална и путна инфраструктура истакнуте су као најпроблематичније, уз угрожавање животне средине.

Постоје контејнери и мислим да се редовно одвози смеће, али би требало да има више контејнера. Требало би урадити и канализацију у насељу изнад школе, за коју сам чула да постоји урађен и пројекат. Септичке јаме ретко ко уради по пројекту, онда се тај садржај често излива. Деца се туда враћају из школе, са обућом која је загађена – истиче Мила Гојковић.

Потпредседник Савета месне заједнице Велика Жупа Лазар Шпица каже да је школа у Великој Жупи једна од ретких које немају расвету, иако ту наставу похађа двестотинак ђака. Истиче да бара на магистралном путу ка граничном прелазу са Црном Гором Гостун представља проблем како мештанима којима улива вода у подруме и куће, тако и пешацима, који редовно буду окупани, а оставља и лош утисак на туристе.

Такође имамо и лошу путну инфраструктуру, честе нестанке струје, а за крпљење путева смо принуђени самостално да се организујемо и попунимо рупе – жали се Шпица.

Ту је и проблем са јавним превозом, који посебно погађа жене, јер у мањој мери поседују аутомобиле и возачку дозволу, па су зависне од градског превоза.

Углавном идемо таксијем јер нико више и не зна кад долази тај минибус. То је велики трошак за мене, али морам, будући да сам са јавним превозом имала лоша искуства. Чекала сам аутобус код болнице. Наишао је минибус на ком пише „Виницка“. Кренула сам да уђем, али возач је рекао да треба да сачекају док он одвезе путнике у Ивање, па ће се вратити по нас, што је око 6-7 километара у једном правцу. Ми морамо јасно знати време полазака и бити сигурни у тај превоз, а не као што се дешава да нам само стану на магистрали и кажу да иду за Бродарево, а ми онда више од два километра морамо пешке, иако понекад носимо намирнице и слично – жали се Љубинка Стојадиновић.

Истакнуто је да су проблеми у Великој Жупи брже решавани док је Савет месне заједнице имао веће надлежности и свој буџет, као и да у Савету нема ниједна жена.

Закључено је да су приоритети у овој месној заједници постављање расвете, решавање проблема отпадних вода, укључивање свих делова насеља у канализациону мрежу и асфалтирање путева до заселака. Састанак је одржан у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена на селу у Златиборском округу“ који Форум жена Пријепоља спроводи уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women и амбасаде Норвешке.

Подели на мрежама

Повезани чланци