„Start Hub“ из Косјерића – сигуран простор и подршка за труднице и породиље

„Start Hub“ из Косјерића – сигуран простор и подршка за труднице и породиље

Организација „Start Hub“ из Косјерића је основана 2020. године, а идеја је проистекла из жеље да се побољша положај жена у локалној заједници, конкретно на подручју Златиборског округа. Од 2021. покренуле смо онлине платформу саМАМАма за подршку трудницама и породиљама. Наш циљ јесте да скренемо пажњу на труднице и породиље због важности коју та улога носи и неминовности промена које са њом долазе.

Истраживања показују да све, а посебно младе мајке често имају мање животног искуства и ресурса за ношење са изазовима родитељства, што може довести до негативних искустава за мајку и бебу. У нашем региону је евидентан недостатак пренаталне едукације и припреме за порођај, негативне друштвене перцепције порођаја као искључиво исцрпљујућег и мучног искуства, недостатак емоционалне и практичне подршке за младе труднице и породиље и породилишта која нису прилагођена за пружање индивидуализоване неге и подршке.

Приче које креирају нашу слику порођаја најчешће потичу од мајки, баки и пријатељица које су кроз то искуство прошле, и у већем броју случајева прожете су негативним значењима. Према појединим истраживањима оно што у највећој мери одређује начин на који ћемо доживети порођај јесу управо приче наших мајки које уносимо у сопствена искуства. Самим тим није ни чудно зашто тако много жена страхује од порођаја – мало ко нам каже да је порођај позитивно искуство. Уверење да је порођај мука која мора да се преживи чини нас склоним да се у ово искуство упустимо са једним пасивним ставом. Ово се огледа у изразима попут „идем да ме породе” што подразумева потпуно препуштање медицинском особљу да обави сав посао.

Наглашавамо да се побољшање услова и третмана трудница и породиља не може радити изоловано, без подршке система у коме се жена порађа. Наш циљ није да их искључимо већ да породилишта постану интегрални део неге и благостања трудница и породиља. Ослањајући се на постојеће законске прописе као и досадашња искуства наше организације, циљ нам је да створимо систем подршке и атмосферу друштвене климе наклоњене трудницама и породиљама. Боравак и третман у породилишту, у основи, се разликује од збрињавања у болницама. Додатно према стандардним пепорукама, значајно време у породилишту треба да се улаже у изградњу односа и поверења, пружање подршке и инфромација и одговарање на питања породиља.

Наш тим се састоји од активистикиња које на различите начине доприносе развоју сервиса и организације. Грубо говорећи постоје два основна тима и то тим за професиналну подршку женама и тим за маркетинг и промоцију. На самој платформи су ангажоване професионалке из области менталног здравља са посебном специјализацијом у домену пренаталне и перинаталне психологије. Стручни тим се континуирано усавршава, те смо у процесу сертификације за едукаторке Америчке асоцијације за пренаталну и перинаталну психологију.

СаМАМАма нуди бесплатну, сигурну и поверљиву психолошку подршку трудницама, породиљама, и мамама. Најопштије речено могу нам се јавити жене које се прилагођавају на родитељство, желе разговарати о трудноћи, порођају и повезаним темама имају бриге, или страхове везане за трудноћу и материнство, жене које су доживеле губитак или друге тешкоће током трудноће и порођаја, имају проблема са репродуктивним здрављем, желе да се осећају спремније и задовољније у улози родитеља, али желе да разговарају о било којом теми која им је у том тренутку значајна.

Пошто је наша платформа онлине сервис, није ограничена само на наш регион него су добродошле све жене које имају потребу за подршком какву ми нудимо.

Жене нам се најчешће јављају са бригама везаним за трудноћу, порођај, бригу о новорођенчету. Једна од важним тема са којом радимо је и постпорођајно прилагођавање, односно прилагођавању на нову улогу и нову динамику у породици. Порођај и родитељство могу довести до потешкоћа у партнерству, а жене се често јављају са проблемима у комуникацији, неслагањем око бриге о детету, и осталим проблемима у односу. Јављају нам се и жене са проблемима везаним за губитак и тешкоће око затрудњивања. Доста жена жели са неким да разговара о искуству из породилишта. Ово су само неки од разлога са којима се жене јављају нашим саветницама.

Са женама саветнице комуницирају директно путем неког од сервиса за онлине комуникацију. Сви термини се заказују путем онлине платформе саМамама. Консултације су индивидуалне и прилагођене потребама жена. Не постоји ограничење за број разговора. Сваки сусрет траје између 45 мин до сат времена, али се и ту прилагођавамо женама. Бебе су врло добродошле на нашим консултацијама.

Стигма око менталног здравља трудница и породиља и даље је присутна посебно у мањим срединама, што отежава женама да траже помоћ али и често немају довољно информација о доступним ресурсима. Оно што сматрамо нашом визијом је доступност бесплатних и поузданих ресурса за жене у руралним подручјима. Стартхуб се фокусира и на едукацију о менталном здрављу трудница и породиља кроз и информативне кампање. Кроз приче и искуства других жена, помажемо у сензитизацији и охрабрењу женама да траже подршку. „Start Hub“ нуди бесплатну и поуздану подршку online и offline, што олакшава женама да се обрате за помоћ.

У оквиру рада платформе од 2021. до сада имале смо индивидуалне консултације са преко 70 жена, а то подразумева разговоре од једног сусрета па до континуираног рада са саветницама.

Наши будући дугорочни циљеви су:
• Повећати доступност бесплатне психолошке подршке за све труднице и маме,
• Промовисати позитивно искуство порођаја и однос према рађању,
• Осигурати психолошку и правну подршку за све маме,
• Успоставити сарадњу са породилиштима у Златиборском округу како бисмо имале прилику да дођемо до што већег броја жена које имају потребу за разговором.

Разумемо да је ментално здравље и добробит жена често табу тема. Због тога желимо да подстакнемо жене да се осећају сигурно и прилагођено да траже помоћ.

Наша основна порука је да нисмо саме и да можемо да подржимо једна другу на различите начине.

Контактирајте СаМАМАма платформу данас и разговарајте са нашим саветницама.

Подели на мрежама

Повезани чланци