Стигао скенер у Општу болницу Пријепоље

Стигао скенер у Општу болницу Пријепоље

У Општу болницу Пријепоље данас је допремљен скенер, који је део опреме коју је Министарство здравља набавило кроз кредит Светске банке. Почетком следећег месеца очекује се и испорука дигаталног рендгена, али је проблем што ће само два доктора радити на овим апаратима у наредном периоду.

Више од пола века, након изума првог медицинског скенера, требало је да прође како би овај дијагностички апарат био на располагању пацијентима и лекарима у пријепољској Општој болници.

Стигао нам је Сименс скенер први пут у Општој болници Пријепоље. То је још један од пројеката који се реализује преко Министарства здравља. У истој набавци је и дигитални рендген, који очекујемо 9. новембра – каже директор Опште болнице Пријепоље доктор Зоран Дробњак.

Ово је велики дан за пријепољску болницу јер, иако не спада у најсавременију опрему, скенер је неопходно дијагностичко средство, које ће значајно подићи ниво здравствене заштите, каже директор Дробњак. Опремање две просторије и набавку скенера и рендгена финансирало је Министарство здравља у износу од око 700.000 евра. Након инсталације уређаја, следи провера безбедности нивоа зрачења и обука запослених, због чега није извесно када ће први пацијенти бити примљени.

Тешко је говорити о датуму. Ако је планирана обука у трајању од осам дана, па треба да дођу да провере безбедност. Најмање 15-ак дана треба да прође да би први пацијент могао да сними и да се тај снимак упути у Здравствени центар.

Проблем би могла да буде организација рада на новим апаратима с обзиром на недовољан број специјалиста.

Тренутно смо нас двојица активни док је још двоје колега на специјализацији. Поред свих редовних активности у служби за радиолошку дијагностику мораћемо и овај сложен посао да обављамо и зато ће бити потребно више времена док не уђемо у неки нормалан ритам, мада са два извршиоца то је врло тешко.

У здравствене установе је из општинског буџета уложено 20.500.000 динара ове године, захваљујући чему је Болница планирала набавку санитетског возила, а започет је и поступак легализације објеката Опште болнице, Дома здравља и здравствених станица, што је услов за добијање пројеката код разних донатора. Тим средствима се мења и кровна конструкција једног дела зграде. Ребалансом буџета обезбеђено је додатних пет милиона динара, који ће бити уложени у агрегат и куповину професионалне веш машине.

Планирамо да обезбедимо електричну енергију у случају било каквих искључења да бисмо могли да функционишемо. Трудимо се да и да оно што није видљиво споља, те пратеће садржаје унапређујемо јер без њих не бисмо могли да функционишемо.

Постојећи агрегат ће бити премештен на Одељење психијатрије на Чаиру како би се обезбедило несметено грејање и целокупно фунцкионисање. Са улагањем у систем за централни довод кисеоника, који је финансирало Министарство здравља, у значајној мери је побољшана основна здравствена заштита и нега, истиче доктор Дробњак.

Подели на мрежама

Повезани чланци