Друштво

,

Корона вирус

,

Образовање

Студентски живот две Пријепољке у време корона вируса

Учење на даљину био је једини начин да факултети у Србији превазиђу проблеме у функционисању када је проглашена епидемија корона вируса. На новонасталу ситуацију морали су да се навикну и студенти. Како су доживеле повратак у Пријепоље из Београда и како су пратиле предавања на својим факултетима, за Телевизију Форум и портал Форум Инфо своја искуства пренеле су Сара Секулић и Мајда Китивојевић.

Сара Секулић студенткиња је четврте године новинарства на Факултету политичких наука у Београду. Мајда Китивојевић у истом граду студира Економски факултет и трећа је година. Као што је многима проглашење ванредног стања због корона вируса пореметило планове и уобичајени ток живота, тако су и оне биле принуђене да дођу у Пријепоље, не знајући тачно колико ће се задржати. Испоставило се да ће то бити њихов надjдужи боравак у родном граду од почетка студирања.

Још док смо били у Београду, ми који живимо у студентским домовима смо прошли једну врсту тортуре. Били смо принуђени два пута да се исељавамо. Први пут је то било када је проглашено ванредно стање, када смо морали да се у року од 24 сата иселимо из дома и вратимо кући. Након седам дана су нам јавили да морамо да се вратимо назад у Београд и да покупимо све своје ствари из студентских соба, како би домови били преуређени за ковид болнице. У том моменту било је 5.000 студената на једном месту и сви се исељавају, а не знамо ни какво је стање у држави, ни колико има оболелих. Тај период је био доста критичан – препричава нам Сара своје искуство када је проглашено ванредно стање.

За Мајду је било важно да што пре напусти Београд.

Дошла сам неколико дана пред проглашење ванредног стања, зато што је у Београду стварно био хаос. Ја се још доста крећем, идем у читаоницу, на факултет где има доста студената и предавања су са 500 људи. Користила сам и градски превоз и због свега тога једва сам чекала само да дођем у Пријепоље, да могу да седнем кући и да се не крећем на толико места где има толико људи.

Амфитеатре и слушаонице замениле су дневне и спаваће собе. Професоре уместо за катердом, гледале су у прозорчићу онлајн платформе Зум. На све су се брзо навикле.

У понедељак је проглашено ванредно стање, а ми смо већ у уторак имали на Зуму предавање. Мислим да је Економски факултет био спреман на нешто овако и да нисмо осетили баш велику промену. Мислим, јесте промена то што ми не идемо на факултет, што нам је све код куће, али квалитет тих предавања се није драстично смањио – каже Мајда.

Један од највећих Сариних утисака када је у питању онлајн настава је да је промењен однос студент – професор.

Истакла бих да су професори после дужег времена положили педагошки тест, који су више времена свог предавања посветили нама студентима. Питали су како смо, како се осећамо, како се сналазимо у овој ситуацији, да ли нас други професори превише затрпавају обавезама и роковима. Покушавали су у свему томе да нађу меру. Такође су нас храбрили када се све ово заврши и када се вратимо на факултет, да ће све бити у реду и да ће бити максимално флексибилни у раду са студентима, што је у том моменту нама јако значило.

Била је ово одлична прилика да више времена проведу са породицом и да се посвете активностима за које до сада нису имале времена.

Проводила сам доста времена у природи. Ово сам искористила за шетњу, обилазак.. то ми је доста раније фалило. Углавном се жалимо како немамо слободног времена, али овде га баш имам. Време ми дуже траје, лепо га распоредим и задовољна сам.

Сличне активности имала је и Мајда.

Очекивала сам на почетку да ћу да научим нови језик, да ћу слушати све могуће семинаре. Међутим, није дошло до тога, али сам увела неке мање промене у живот. Почела сам да тренирам скоро сваки дан, да трчим, да идем с бапком у планине барем два пута недељно, да одемо негде за шта пре нисмо имали времена. Почели смо и сваку ноћ да талпинамо, а на Инстаграму сам видела да многи у Пријепољу то раде.

Онлајн настава за Сару и Мајду, као и за све студенте у Србији, како је раније најављивано требало би да буде завршена средином маја. Ускоро их очекује повратак у Београд и полагање испита на факултетима уз све мере заштите.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *