Свака секунда је важна – обележен Светски дан прве помоћи у Пријепољу

Свака секунда је важна – обележен Светски дан прве помоћи у Пријепољу

Бројни су примери спасавања здравља и живота захваљујући благовремено и правилно указаној првој помоћи. Управо због тога, у оквиру обележавања Светског дана прве помоћи, Црвени крст Пријепоље организовао је едукативну радионицу за ђаке трећег разреда Пријепољске гимназије, који су имали прилику да се упознају са основама пружања прве помоћи.

Прва помоћ представља скуп поступака којима се чува живот и здравље повређених и оболелих особа. Пружа се на лицу места, што пре, док се чека долазак хитне помоћи, јер је за спасавање живота свака секунда драгоцена. Ђаци треће три одељења Пријепољске гиманзије на практичним примерима и кроз вежбу упознали су се са основним вештинама пружања прве помоћи.

Веома ми је драго што сам учествовала у овом пројекту и сматрам да је ово веома корисно, да би о овом требало да се учи од малена, јер никад не знамо у каквим ситуацијама можемо да се задесимо и због тога је важно о овом сви учимо у школама, али и на неким ваннаставним активностима, попут ове – каже ученица Пријепољске гимназије Емина Бјелак.

Њен друг из одељења Омар Кухиња каже да је прва помоћ нешто што би сваки грађанин требало да зна, посебно учесници у саобраћају, јер постоји велика вероватноћа да ће нама или неком другом бити потребна помоћ.

Адекватна обука што већег броја грађана и грађанки за пружање прве помоћи је изузетно важна, јер чини заједницу снажнијом, безбеднијом и сигурнијим местом за живот, а познавање прве помоћи би требало да буде део здравствене културе грађана.

Када видимо унесрећену особу, требало би прво да видимо да ли је место несреће безбедно, а онда да позовемо хитну помоћ или кажемо неком да то учини. Онда треба проверити да ли особа дише. Ако је у бесвесном стању, а дише, треба проверити проходност дисајног пута и применити бочни кома положај, да би особа могла несметано да дише и у случају да постоје неке текућине у устима да би оне могле да изађу напоље. Ако је особа у бесвесном стању и не дише, треба одмах приступити реанимацији, односно оживљавању масажом срца и давањем вештачког дисања по динамици 30 компресија на грудни кош и 2 удаха ваздуха – истиче Миланка Ћубић из Црвеног крста Пријепоље.

Истраживања показују да је помоћ коју пружа особа која се непосредно затекне на месту незгоде веома важна карика у спасавању људских живота. Обавезну обуку међутим имају само будући возачи.

Прва помоћ је једна од активности које се посебно негују у Црвеном крсту шиом света, то је нешто по чему смо ми препознатљиви. Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ, а такође свако од нас може и научити да је пружи. Сматрам да би прва помоћ требао да се изучава кроз основну и средњу школу, али ми ћемо свакако да се више потрудимо што се тиче обуке за прву помоћ, да обилазимо школе, да организујемо и екипе за такмичење у наредном периоду – каже секретарка Црвеног крста Пријепоље Ивана Пушица.

Светски дан прве помоћи обележава се од 2000. године, на предлог Међународних федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а тема овогодишње кампање је „Прва помоћ у дигиталном свету“, са циљем промоције коришћења интернета у едукативне сврхе, због чега је Црвени крст Београд израдио апликацију Прва помоћ, коју бесплатно могу инсталирати сви који желе да науче више о пружању прве помоћи.

Подели на мрежама

Повезани чланци