Светска недеља дојења – Од почетка године у Пријепољу рођене 264 бебе

Светска недеља дојења – Од почетка године у Пријепољу рођене 264 бебе

Мање од 13% беба до шестог месеца искључиво доји – подаци су са којима Србија дочекује Светску недељу дојења, која се обележава од 1. до 7. августа, са циљем скретања пажње на чињеницу да је мајчино млеко најбоља храна за новорођенчад и бебе. Фокус овогодишње Светске недеље дојења је на екологији и обележава се под слоганом "Подржимо дојење - за здравију планету".

У Републици Србији нешто више од половине новорођенчади добије свој први подој у току првог сата од рођења, а искључиво дојене деце млађе од шест месеци има 12,8%, подаци су Батута. У пријепољској болници су од почетка године рођене 264 бебе, а „Беби френдли“ програм који је већ неколико година заступљен у пријепољском породилишту омогућава мајкама да доје на захтев детета.

Дојење је најбоља, најоптималнија и најхранљивија врста исхране за једну бебу. Чим се беба роди, она се ставља мајци на груди. Тај контакт “кожа на кожу” у првим минутима живота бебе има велики емоционални значај и за мајку и за дете – каже др Метка Шеховић, шефица неонаталног блока Опште болнице у Пријепољу.

Бројне су предности дојења за здравље бебе, a мајчино млеко је храна која је увек спремна, увек оптималне топлоте и хранљивости, у оној количини која је беби потребна.

Како током дојења бебу млеко прска по ждрелу, тако је штити од разних инфекција. Деца која доје имају мању вероватноћу да буду гојазна или потхрањена и постоји мањи ризик за развој алергија, екцема и сл. Преко млека беба у свој огранизам уноси и антитела од мајке, па је заштићенија од свих других обољења – објашњава др Шеховић.
Дојење штити и мајке, јер када се беба стави на груди мајке и крене да сиса, сам акт сисања доводи до кнтракција материце и смањује се могућност постпорођајног крварења код мајке. Сматра се да дојење мајку штити од остеопорозе, од постпарталне депресије, а да не говоримо о важности јачања тог емоционалног контакта између мајке и бебе током подоја – истиче др Метка Шеховић.

Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину, произведена и испоручена без загађења, паковања и отпада, па је и овогодишња кампања поводом Светске недеље дојења базирана на промоцији мајчиног млека као еколошке хране.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *