Светски дан слободе медија – Србија најгоре рангирана у региону

Светски дан слободе медија – Србија најгоре рангирана у региону

Светски дан слободе медија Србија дочекује као најгоре рангирана од свих земаља бивше Југославије, према извештају Репортера без граница и по њиховом Светском индексу медијских слобода, иако се на скали попела за 14 места у односу на извештај из 2021. године. Сада заузима 79. позицију, и налази се у категорији „проблематичних“ земаља. У региону Западног Балкана од Србије је једино лошије рангирана Албанија, која се налази на 103. месту.

Светски дан слободе медија, 3. мај, новинари у Србији дочекују у неповољним условима за професионално бављење својим послом, изложени притисцима усмереним на њихову независност али и физичким нападима, упозоравају новинарска удружења. Кажу да се Светски дан слободе медија и ове године дочекује у „медијском мраку“, затраживши да власт ефикасно реши случајеве претњи новинарима.

Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“ и Коалиција за слободу медија саопштили су да „без слободе медија и независне новинарске професије није могуће да се чује глас обесправљених, нити оних који су изложени притисцима или репресији“, напомињући да су у медијском мраку сва људска права угрожена и нико не може да се осећа безбедно.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић истакао је да су слободни медији предуслов слободног друштва и да су слободни новинари, који безбедно и достојанствено обављају своју професију, услов за информисање грађана о свим догађајима и појавама од јавног значаја.

Представник Међународног института за штампу Џејми Вајзмен оценио је поводом Светског дана слободе медија да се у Србији бележи „константан број напада, претњи смрћу и клеветничких кампања против новинара“, преноси Глас Америке.

Министарство културе и информисања позвало је „све грађане и актере да новинарима и медијским радницима омогуће да неометано раде свој посао, не угрожавајући им личну безбедност и професионални интегритет“, док је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио да „без слободе штампе нема правих демократских друштава и да без слободе штампе нема слободе“.

Подели на мрежама

Повезани чланци