Традиционални медији и друштвене мреже: од извештавања до дијалога са публиком

Традиционални медији и друштвене мреже: од извештавања до дијалога са публиком

Традиционални медији својој публици вести и актуелне новости саопштавају, док друштвене мреже омогућавају дијалог и разговор, чему новинари морају да се прилагоде, ако желе да међу својом публиком имају младе генерације. О значају друштвених мрежа и пласирању медијских садржаја на њих, са новинарима и новинаркама ТВ Форум, разговарала је новинарка Даница Илић, експерткиња за дигиталне медије и промоцију медијских садржаја на друштвеним мрежама.

Даница Илић, новинарка
Друштвене мреже нису само простор за нас медије да се промовишемо, јер су сви на друштвеним мрежама, већ и да ослушкујемо наше гледаоце, читаоце, слушаоце и шта то они нама покушавају да кажу. Друштвене мреже имају позитивну и негативну страну и ја волим да их видим као прозор и бољи контакт са нашом публиком. Знамо да су довеле и до лоших ствари, као што су говор мржње, дискриминација…Мислим да се много труда уложило да медији разумеју ту своју нову улогу у дигиталном окружењу, као и да сви ми треба још много да учимо. Такође, мислим да треба више да ослушкујемо и слушамо публику, док друштвене мреже треба да користимо као алатку да се тој истој публици што више приближимо – објашњава новинарка Даница Илић.

Телевизија је медиј коме публика у Србији  поклања највећу пажњу, што није случај у земљама Западне Европе и у Великој Британији. Разлике постоје и у самом начину новинарског извештавања.

Приче почињу са обичним човеком. Зашто је нешто важно за мене, тебе, њега, за обичне људе…? Ту је нека разлика и мој апел је да се окренемо више људима, да се одвојимо од функционера, званичника, институција, саопштења за јавност, да се окренемо људима, животу и друштво и видимо зашто је нешто важно за нас, грађане и грађанке – каже Даница Илић која годинама живи и ради у Великој Британији.

ТВ Форум постоји  11 година и портал форуминфо  три године. Све време оба медија своје садржаје пласирају и на друштвене мреже. Сталну потребу за усавршавањем и надоградњом  наша два медија, препознала је Мисија ОЕБС-а у Србији, уз чију подршку је  организован  дводневни тренинг за запослене у Форуму о друштвеним мрежама.

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *