Тренинг Форума жена Пријепоља: Како до информација од јавног значаја?

Тренинг Форума жена Пријепоља: Како до информација од јавног значаја?

„Како до информација од јавног значаја“ назив је тренинга који су за грађане и грађанке Пријепоља организовали Форум жена Пријепоља и Телевизија Форум. Циљ је био да се учесници и учеснице, који се први пут сусрећу са процедуром за подношење захтева за приступ информацијама од јавног значаја, упознају са корацима које треба да предузму како би дошли до жељених информација.

Шта су информације од јавног значаја, зашто је битно користити право на приступ информацијама од јавног значаја, које информације и од кога се могу тражити – само су нека од питања на која су представници Форума жена Пријепоља покушали да дају одговор и на тај начин приближе ову тематику присутним учесницима и учесницама.

Циљ данашњег тренинга био је да учеснике и учеснице, који се први пут сусрећу са процедуром за подношење захтева за приступ информацијама од јавног значаја, упознамо са корацима које треба да предузимају да би дошли до информације, као и са потешкоћама на које могу да наиђу али и процедурама које спроводе да бих отклонили и остварили оно што је најважније, а то је да дођу до информације која им је потребна – каже уредник информативног програма Телевизије Форум и тренер Владимир Малешић.

Тренингу су присуствовали представници свих сфера друштвеног живота из Пријепоља који су, између осталог, имали прилику да кроз, практичну вежбу, самостално попуне захтев за приступ информацијама од јавног значаја.

До сада нисам имао прилику да тражим неку информацију од јавног значаја, али сада када сам салушао све научио сам на који начин то могу да урадим. Јако је важно да, као грађани, можемо да учествујемо и да тражимо те информације зато што на тај начин нећемо бити само актери којима се дешавају ствари него можемо да учествујемо тако да нешто коригујемо, и променимо – истакао је један од учесника Миљан Нинчић.

Сходно послу којим се бави грађански активиста Владимир Даниловић имао је доста прилика да чује да је поједине информације од јавног значаја практично немогуће добити.

Оно што ја као појединац мислим јесте да у једној нормалној демократској држави то никада не би требало да буде проблем зато што је новац који се троши од стране јавне управе заправо новац свих пореских обвезника Србије – сматра Даниловић.

На основу најновијег истраживања Индекса транспарентности локалних самоуправа, које је спровела oрганизација Транспарентност Србија,  Пријепоље се налази на 89 месту од 145 општина у Србији, што је за два места лошије у односу на прошлу годину. Зато су овакви тренинзи изузетно важни, заједничка је оцена учесника.

Сматрам да је јако значајно да сви грађани буду свесни какав је закон када је у питању транспарентност рада свих јавних институција али би можда значајно било када би све општинске управе биле толико транспарентне да ми не бисмо морали да се упознајемо са законом, већ да нам те информације буду на дохват руке – каже Адмира Мостарац која је, као запослена у јавној установи, имала прилике да се упозна са овом тематиком.

Слично размишља и Владимир.

Ми сви треба да будемо упознати о томе каква парава имамо, са којим правима располажемо и да сви у процесу одлучивања будемо заједно укључени. Ја бих волео, као појединац, да је тај процес одлучивања транспарентнији, да је јавна управа отворенија за грађане Србије, али како то није случај, онда се морамо базирати на неке алтернативне путеве за добијање информација.

Тренинг је одржан у оквиру пројекта „Грађани и медији у борби против корупције“  који Форум жена Пријепоља  реализије у сарадњи са Центром за истраживање, транспарентност и одговорност – ЦРТА.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *