У јануару дупло више уједа паса у односу на исти период прошле године

У јануару дупло више уједа паса у односу на исти период прошле године

Ујед пса у Пријепољу од 1. до 24. јануара пријавиле су 32 особе, што је скоро дупло више него у истом периоду прошле године. Овај податак, на захтев Телевизије Форум, добијен је од Полицијске управе у Пријепољу, чији службеници евидентирају број пријављених случајева уједа паса.

Они су напуштени, јер су досадили својим власницима који су их препустили улици а неки су ту и рођени. Бригу о њима ретко ко жели да преузме, а локална самоуправа, која сноси највећу одговорност, овај проблем не решава ефикасно већ годинама. Често се крећу у чопорима, што улива страх људима који се нађу у близини, а неки буду и нападнути. Током прошле године, на подручју општине Пријепоље, Полицијској управи 235 особа пријавило је уједе паса луталица. Од 1. до 24. јануара на подручју општине Пријепоље 32 особе  су пријавиле ујед, од чега је највећи број пријава забележен у периоду од 20. до 23. јануара у послеподневним часовима. У истом периоду прошле године, евидентирано је 14 случајева мање. Велики број напуштених паса окупља се око Основне школе „Владимир Перић Валтер“.

Уместо да новац из буџета општине одлази на уклањање паса са улица, чиповање, стерилизацију и исхрану у азилу, милионски износи исплаћују се за одштете уједеним грађанима и грађанкама. Из године у годину, општина Пријепоље све више новца из свог буџета издваја за новчане казне и пенале по решењу судова. Тако је 2019. године  из општинске касе, према извештају о извршењу буџета за првих девет месеци, за ову намену издвојено 105 милиона динара. Колико је на крају 2019. године потрошено знаће се приликом усвајања завршног рачуна буџета општине Пријепоље. Нешто мање, али ипак огромна сума, издвојена је у 2018. години, 90 и по милиона динара – 40 милиона више од планираног. За новчане казне и пенале по решењу судова укупна цифра у 2017. години износлила је 54 милиона 625 хиљада динара.

На скупштинским заседањима могло се чути да је било година када је скоро 80 одсто ових средстава одлазило на име уједа паса луталица.

Иако више пута помињано као решење, до изградње азила за псе на подручју наше општине никада није дошло. Уместо тога, прошлог лета били смо суочени са стравичним призором на нашим улицама – гледали смо мртве и умируће псе луталице. Некоме је пало на памет да је то решење за овај проблем, а починиоци су и до данас непознати.

Закон о добробити животиња предвиђа казну од 100.000 до милион динара за правна и од 5.000 до 50.000 динара за физичка лица која употребљавају отрове и друга хемијска средства која изазивају бол, патњу и смрт животиња.

Подели на мрежама

Повезани чланци