Жене

У Каменој Гори одржан семинар „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“

Оснажити жене за директно учешће у процесима одлучивања у месним заједницама била је тема дводневног семинара „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“, који је Форум жена Пријепоља организовао за жене из месних заједница општине Пријепоље.

Циљ семинара био је да се жене у месним заједницама оснаже и подстакну да буду активније када је у питању доношење одлука о стварима које се тичу друштвеног живота у локалним заједницама као и довођење до конкретних промена у месним заједница.

Са друге стране, циљ је да разумемо зашто је важно да имамо више жена на местима одлучивања на свим нивоима, почев од месних заједница као најбазичнијег нивоа до одлучивања на нивоу државе. Циљ је, наравно, и да се дружимо и да разменимо информације и искуства, јер се не каже џабе да су жене женама најбољи уџбеници, зато што жене заправо највише сазнају о томе и освешћују своје животе тако што размењују информације и искуства о свом животу и тако видимо које су нам сличности и разлике и какве су наше женске егзистенције – каже тртенерица на семинару и активисткиња Удружења жена “Пешчаник” из Крушевца Снежана Јаковљевић.

Са тренерицом Снежаном Јаковљевић из Удружења жена „Пешчаник“ из Крушевца жене из пријепољских месних заједница радиле су на препознавању проблема у својој локалној заједници.

Ја бих предложила да једна жена из села буде у општини, испред свих жена пољопривредница, јер много су веће потребе жена које мушкарци не знају. Једноставно, нас као жене са села не интересују фрезе, трактори, мото култиватори…нас интересују ствари које су потребне женама – каже бивша чланица Савета месне заједнице Ивање Светлана Дивац.

Слично размишља и Ирина Глушчевић из Камене Горе.

Ја бих волела да имам пластеник, али у условима Камене Горе које су блиске сибирским, мени треба пластеник термос, али ја то не могу нигде да нађем нити могу да конкуришем. Мушкарци нас не подржавају, а ја стварно не знам зашто. Да ли им то није интересантно или зато што нема финансијске подршке, стварно не знам. Зато ми жене, када се ујединимо и удружимо, ми можемо то да изнесемо. Када нас има више, онда ће нас можда неко чути – нада се Ирина.

Оптимизам не напушта Светлану Дивац.

Мало је жена до сада било у саветима месних заједница, али ја мислим да ће се то у будућности променити. Све више жена жели да учествује у доношењу одлука да би се чуо њихов глас и да би се реализовале неке њихове потребе – каже Светлана.

Подршку женама на семинару дала је и дугогодишња одборница Скупштине општине Пријепоље и од недавно народна посланица Самира Ћосовић.

Желим да охрабрим све жене да буду активне у Саветима месних заједница и да се кандидују, јер ће само на тај начин моћи да предложе неке промене које ће донети бољи живот у њиховим локалним срединама – поручује Самира Ћосовић.

Семинар је организован у оквиру пројекта „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“ који Форум жена  Пријепоља реализује уз подршку Фондације за отворено друштво.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *