У Пријепољу обележен Дан бошњачке националне заставе

У Пријепољу обележен Дан бошњачке националне заставе

Програм обележавања Дана бошњачке националне заставе почео је отварањем изложбе ликовне колоније „Сјеница 2017“ у Музеју у Пријепољу, где су представљени радови 12 уметника и уметница из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Бугарске инспирисаних природним лепотама Сјенице и околине. Изложбу је свечано отворио селектор колоније „Сјеница 2017“ Меџид Факић, отварању су присуствовали и председник Управног одбора Музеја у Пријепољу Меша Брничанин и председник Извршног одбора Бошњачког националног вијећа Хасим Мекић.

Испред подручног уреда Вијећа, уз интонирање бошњачке химне, заставу су на јарбол подигли ученица генерације „Бакија – хануме“ медресе Елма Мемовић и председник Вијећа Есад Џуџо, који се том приликом и обратио присутнима.

Бошњачко национално вијеће се не бави само остваривањем права Бошњака у Новом Пазару, Тутину и Сјеници. Ми желимо да то урадимо, не само овде у Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши, већ ћемо се борити за права и слободе сваког Бошњака од Суботице до Новог Пазара. Хоћемо да обновимо пријепољску мусалу, хоћемо целокупну наставу на босанском језику у свим основним и средњим школама у Пријепољу, обнављаћемо културне споменике, подржаваћемо традиционалне манифестације – истакао је председник БНВ Есад Џуџо и додао да су они још 2012. године прогласили пријепољски музеј за установу од посебног значаја за Бошњаке у Републици Србији.Есад Џуџо, председник Бошњачког националног вијећа

Уследио је дефиле од подручног Уреда, преко Вакуфског моста, Валтеревом улицом до Музеја, а затим Улицом Нијазије Мусабеговића до Дома Културе где су  четири културно-уметничка друштва представила народне игре из Санџака.

Дан бошњачке националне заставе обележава се поводом  дана када је 1991. године у Новом Пазару основано Муслиманско национално веће Санџака, а овај датум се у нашој земљи обележава од 2005. године.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *