У Пријепољу обележен Светски дан Дишенове мишићне дистрофије

У Пријепољу обележен Светски дан Дишенове мишићне дистрофије

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице, одржало је округли сто у пријепољском Дому културе на тему „Изазови и перспективе у организованом деловању  особа са инвалидитетом у локалној заједници“, а поводом Светског дана Дишенове мишићне дистрофије, који се обележава 7. септембра. Овом догађају присуствовали су чланови овог удружења и ретки представници локалних установа.

Међународни дан Дишенове мишићне дистрофијесе обележава сваке године и тада Савез дистрофичара Србије организује низ активности које за циљ имају укључивање свих који могу да подигну свест и покрену иницијативе које би побољшале квалитет живота људи са дистрофијом.

Ово је била прилика да се укаже на све проблеме и потребе особа са инвалидитетом и оболелих од неког вида мишићне атрофије.

Од 53 члана у 10 општина, удружење има четири члана из Пријепоља, међу којима је и Биљана Недић која је дијагнозу дистрофије добила у 45-ој години.

Особе са инвалидитетом нису изузете од проблема са којима се сусрећу и други пацијенти.

Уз архитектонске баријере, остваривање права из свих области, а пре свега из здравствене и социјалне заштите, проблеми су који захтевају већу укљученост представника јединица локалних самоуправа и институција и установа. Њихова данашња посећеност округлом столу  могла би бити доказ да проблеми особа са инвалидитетом, нажалост, нису у њиховом фокусу.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци