Удружење пчелара Пријепоље: Прскање воћа је смрт за пчеле

Удружење пчелара Пријепоље: Прскање воћа је смрт за пчеле

Уместо да се радују пролећу и цветању воћа и трава, пчелари са разлогом стрепе, будући да се савремена производња воћа и поврћа не може замислити без употребе хемијских средстава, која су погубна по пчеле. Због тога из пчеларског удружења апелују на пољопривреднике да пчеларима у својој непосредној близини најаве да ће третирати усеве и да то чине предвече када је активност пчела мања.

Казне за прскање биљака у цвету су од 35 до 55 хиљада динара за физичка лица, док је за правна лица казна и до милион динара. Ипак, то се у пракси дешава само ако се докаже да је услед тога дошло до помора пчела.

Нисмо ми против заштите култура, јер свака озбиљна производња не може без те заштите, али апелујемо и молимо пољопривредне произвођаче, нарочито воћаре да своје засаде третирају у неко време које је закон предвидео, а то је у вечерњим сатима. Ових дана је вегетација у пуном јеку, а нарочито корови у воћњацима и другим засадима. То је пре свега маслачак итд… Пчеле су малтене цео дан на тим коровима, који су одличне поленашице и дају пчелама нектар – каже Мирсад Хоџић, председник Удружења пчелара Пријепоље.

Пре свега пољопривредници су дужни да у кругу од 5 км од својих парцела или воћњака два дана пре третирања обавесте пчеларе о времену прскања како би они уклонили кошнице из опасне зоне.

Како би се заштитиле пчеле препорука је да се третирање воћњака пестицидима избегава у периоду највеће активности пчела већ да се прскају предвече када се пчеле врате са паше у кошницу па је и могућност тровања мања. Осим тога, на овај начин се и сами препарати дуже задржавају на усевима или воћу па је и њихова ефикасност већа. Приликом прскања воћњака треба строго водити рачуна да се не загаде појила пчела као што су извори или потоци јер и то може да их угрози и доведе до њиховог тровања.

Осим што је забрањено законом о средствима за заштиту биља, прскање воћа у цвету има изузетно негативан утицај на пчеле, које обављају највећи део опрашивања у природи.

Хоџић се залаже за изградњу једног природног савеза са пољопривредницима, на обострану корист. Такође истиче да је зима имала погубне последице по многа пчелиња друштва у Пријепољу, која су оболела од варое.

Несавесно коришћење средстава за прскање, прекорачење дозвољене количине хербицида или пестицида и коришћење недозвољених супстанци су додатне опасности за пчелиња друштва, што резултира све мањим бројем кошница на територији пријепољске општине.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци