Удружење жена Пешчаник – за равноправност жена у кући, на послу и у јавном животу

Удружење жена Пешчаник – за равноправност жена у кући, на послу и у јавном животу

Удружење жена Пешчаник је женска невладина организација која је основана почетком 2000. године у Крушевцу. Бори се за равноправност жена у кући, на послу и у јавном животу и оснажује жене да траже своја права и заговара унапређење њиховог положаја и равноправности у друштву.

Удружење жена Пешчаник превалило је пут дуг 23 године од времена када је нас неколико у пролеће 2000. седело за столом неке крушевачке кафане и причало како тадашњи режим треба сменити и како Србија мора бити демократска земља. Режим је смењен. Међутим, Србији треба још много (до) демократије. Тог пролећа нисмо имале име осим својих личних имена, биле смо група још релативно младих, енергичних и незадовољних жена, која је волела да разговара о политици, људским правима, слободама и феминизму. И о књижевности. Разговор о овом последњем водио нас је од једног до другог писца и списатељице, од једне до друге књиге док се нисмо зауставиле код Данила Kиша и његовог Пешчаника. И ту остале. Могле смо се назвати например Милица, (по кнегињи крушевачкој), али одабрале смо да будемо Удружење жена Пешчаник.

О нама

Ми смо женска невладина и непрофитна организација, која оснажује жене да траже своја права и заговара унапређење њиховог положаја и равноправности у друштву. Пешчаник чини 12 активисткиња различитог образовања и старости, мишљења и приоритета, од којих су четири запослене са пуним радним временом, једна жена је ангажована на пола радног времена, док су остале волонтерке. 2009. године, након обуке коју организујемо у сарадњи са Аутономним женским центром и коју ревносно похађамо сваког викенда у трајању од 72 сата, спремне смо за револуцију, односно отварање првог СОС телефона за подршку женама са искуством насиља у породици у Kрушевцу. До сада смо одговориле на позиве више од 1.000 жена, којима смо пружиле више од 3.000 консултативно – информативних и правних услуга. УЖ Пешчаник такође активно ради на заштити женских права и промовисању агенде Жене, мир, безбедност.

Пешчаник је поносна чланица локалних, регионалних и међународних мрежа, као што су Мрежа жена Расинског округа, Мрежа Жене против насиља у Србији, Мировна мрежа жена са Kосова и Србије, Мрежа Жена у црном, Мрежа жена Европе против насиља према женама, Европски женски лоби.

Неки од резултата нашег рада

  • Више од 450 новинарки, уредница и уопште жена, које раде у медијима, као и студенткиња новинарства оснажено за родно осетљиво извештавање захваљујући похађању обука, које је Пешчаник организовао у периоду 2003 – 2009. и 2016-2018; Део обуке била је и израда Kодекса родно осетљивог медијског извештавања, који су 2005. потписала 22 локална медија;
  • Више од 1.000 жена које живе на селу, Ромкиња и жена са инвалидитетом добило информације и алате за препознавање, пријаву и тражење подршке и помоћи у случају породично партнерског насиља захваљујуц́и учешцћу на више од 100 радионица организованих у селима Расинског округа током последњих 8 година;
  • У сарадњи са другим Организацијама цивилног друштва, Пешчаник је осмислио и развио тренинге за представнике институција и локалне власти о питању родно заснованог насиља, концепту људске безбедности, неплацћеном кућном раду, владавини права и локалним политикама;
  • Удружење жена Пешчаник покренуо је бројне јавне и медијске кампање против насиља према женама, за повецћање учешћа жена у процесу доношења одлука, за унапређење безбедности жена, против неплацћеног кућног рада и других аспеката женских права;
  • Урадиле смо важна истраживања и сачиниле извештаје и публикације, нпр. о неплацћеном куцћном раду у Расинском округу, о односима између Kосова и Србије, о спровођењу Локалног акционог плана запошљавања у граду Kрушевцу, о женском организовању током 19. и 20. века, о личном осећању сигурности грађанки Расинског округа у контексту ЦОВИД 19, као и о примени Закона о спречавању насиља у породици. Поднеле смо низ иницијатива локалној самоуправи, као што је нпр. иницијатива за оснивање кризног центра за жртве сексуалног насиља.
  • Представнице УЖ Пешчаник учествовале су у изради различитих стратегија и акционих планова на локалном и националном нивоу, као што су Национална стратегија за унапређење родне равноправности 2009 – 2015, Национални акциони план за превенцију и борбу против насиља над женама, 2012 – 2015, за успостављање стандарда рада СОС телефона за жене које су преживеле родно засновано насиље у 2012. години и стандарда за рад са насилницима, као и Локална стратегија развоја Града Kрушевца до 2020. године, Локална стратегија за трансформацију социјалне заштите, 2012 – 2016. и други стратешки и акциони документи и планови.

Донатори

Рад организације током година подржале су бројне иностране и домаће фондације, међу којима су Реконструкција Женски фонд, Глобал фонд за жене, ОАK Фондација, Фондација за мир и родна равноправност Kвинна тилл Kвинна, Мисија ОЕБС-а у Србији, Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, Балкан Труст Фунд, Wестерн Балкан Фунд, Труст Фонд УН и Европска унија.

Подели на мрежама

Повезани чланци