Образовање

Зашто су умањене једнократне новчане награде младим талентима у Пријепољу?

Jednokratne novčane nagrade koje je opština Prijepolje dodelila najuspešnijim studentima i srednjoškolcima  za školsku 2018/2019 godinu, a čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji opštine Prijepolje, izmenjenom odlukom umanjene su od hiljadu do dve i po hiljade dinara. Razlog su dva prigovora koje je Opštinsko veće prihvatilo po žalbi nezadovoljnih studenata i đaka i fiksni budžet od 6,5 milona dinara predviđen za ove namene.

Након доношења првобитне одлуке о додели једнократних новчаних награда за 128 студената и средњошколаца у распону од 20 до 103 хиљаде динара сви они који су били незадовољни имали су рок од осам дана да поднесу приговор.Према речима председнице Комисије за младе таленте Ане Пејовић то право искористило је њих петоро чије је приговоре разматрало Веће као другостепени орган.

Од укупно пет приговора два су оцењена као основана и прихваћена од стране већа па је самим тим дошло до измене првобитне одлуке о додели стипендија ученицима и студентима – каже председница Комисије за младе таленте Ана Пејовић.

Ове измене довеле су до новог обрачуна износа награда.

Укупна средства која су издвојена за ове награде буџетом општине Пријепоље су 6,5 милиона динара. Та средства се распоређују у зависности од броја ученика и студената и просечне зараде у Србији објављене према подацима Републичког завода за статистику. С обзиром да су ова два приговора, која су дошла од стране једног ученика и једног студента, били у категорију до 20 одсто просечне зараде они су самим тим што су усвојени прешли у категорију од 40 одсто просечне зараде – ученик и студент у категорији 50 одсто републичког просека. Пошто имамо ограничена средства, тај колач смо морали да распоредимо на другачији начин у зависности од броја ученика или студената по тим категоријама – 10,20,30,40 и 50 одсто од просека плате. Извршен је нови обрачун, утврђен је нови коефицијент и онда су та средства, која су издвојена за те намене, прераспоређена у неком новом износу који је утицао на све ученике и студенте појединачно, јер одлука није била коначна – истакла је Ана Пејовић.

Након измењене одлуке награђеним студентима и средњошколцима награде су умањене од хиљаду до две и по хиљаде динара, осим лицима која су првобитно имала најмањи износ, који су измењеном одлуком добили нешто већа средства. Пејовић негира да су средства исплаћена пре коначне одлуке.

Након доношења првобитне одлуке средства нису била распоређена јер одлука није била коначна. Тек након разматрања приговора и доношења коначне одлуке та средства су исплаћена и студентима и ђацима – закључила је Ана Пејовић.

Према речима Ане Пејовић за сада није било жалби на коначну одлуку, а сви они који сматрају да су оштећени могу даље користити правна средства у овом случају по Закону о управном поступку.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *