Умеће и маштовитост Весне Рвовић у изради намештаја од ратана

Умеће и маштовитост Весне Рвовић у изради намештаја од ратана

Израда елегантног и уникатног намештаја од ратана, посао је којим се већ неколико година бави Весна Рвовић из Пријепоља. У својој радионици смештеној у Раишњеву улаже креативност и знање како би финални производи до купаца стигли баш онакви како су их они замислили. Њен мото је да испуњава свако обећање, врло често надилазећи очекивања својих купаца. 

Весна Рвовић уводи у нас у радионицу где се одвија цео креативни процес стварања намештаја од ратана. Њене веште руке заједно са једном од две раднице на пракси, плету лежаљку. Брзина и сигурност у покретима последице су дугогодишњег искуства, које је Весна прво градила на мекшим материјалима, док се није ухватила у коштац са ратаном.

Ја сам програмер, али ја у овим стварима уживам. Овде могу да се искажем, могу да маштам и правим комбинације. Радим нешто што чини људе задовољним, што има употребну функцију и нешто што нико нема – каже Весна.

Само руке и пнеуматски пиштољ довољни су за стварање чисте магије њеног намештаја од ратана. Удобне столице, функцоналне гарнитуре и мноштво других употребних предмета красе домове, ресторане, хотеле и друге објекте широм Србије и Европе.

Иза тих столица, фотеља и двоседа ми стојимо са дугогодишњом гаранцијом. Ако неко ко је пре пет година купио једну ствар, па следеће године још нешто… и ако се он поново враћа код нас, значи то је то.

Весна добро зна да сличног намештаја има и по већим радњама, можда и јефтнијег, али исто тако зна да квалитет који она пружа не може ништа да надомести.

Кинези раде алуминијум, ми радимо челичну конструкцију. То значи да наша табуреа трпе 300 килограма. Наш материјал је гумиран, може да се пере, оставља напољу, чак и зими када падне снег он може да смрзне, али то није проблем. Нема тог осећаја мема и подрума, да се то мора склањати са тераса. Ми све то радимо по мери.

Весна има искуство рада и у привтаном и државном сектору. Пре пет година, када је одлучила да оснује своју фирму, добила је субвенције Националне службе за запошљавање. Данас послује стабилно, али и са великим улагањима.

Ово је стварно скуп спорт. Скуп је и материјал, све је скупо. Али, мислим да у Пријепољу и било где, може да успе оно што нема нико. Ако већ имамо сви исте столице, онда ја морам спустити цену. Али нема потребе за тим. Хајде да радимо нешто што нема нико. Значи, овако нешто немају ни Босан ни Хрватска. Ја сам имала понуду од једног хрватског бизнисмена да преузмем његову фирму и да је пребацим овде. Међутим, за европско тржиште сви траже алуминијум. Ми овде у Пријепољу бисмо могли да нађемо људе који ће да варе, али немамо тај капацитет ни рада ни шивења, тако да не можемо ући у ту причу јер европско тржиште је велико.

Обликовање ратана у намештај који ће касније оплеменити било који простор у којем се нађе, неке су од ствари које јој дају снагу.

Ја обожавам изазове и ја ћу увек када неко нешто тражи, то и урадити, као што сам једном шкољку урадила. Ја не бих спавала дан и ноћ, само да нађем решење. Мени ако кажете да идемо на Марс, само реците чиме ћемо да идемо и отићи ћемо.

Сматра да је један од њених највећих успеха што се за њен рад најчешће чује од задовољних купаца, који је хвале. Ипак, свесна је и да без добре промоције на друштвеним мрежама то можда и не би било довољно, тако да овом сегменту пословања посвећује велику пажњу. Нада се да ће њена фирма расти и да ће бити услова за запошљавањем нових људи, а што се тиче иновативности и нових врста намештаја, на то је увек спремна.

Подели на мрежама

Повезани чланци