Упркос “Стезању каиша” тешко да се нешто уштеди

Упркос “Стезању каиша” тешко да се нешто уштеди

Широм света обележава се Светска недеља штедње, која траје од 31. октобра до 6. новембра, са циљем да се укаже на неопходност рационалног располагања новцем . Према подацима Народне банке Србије, висина укупне штедње у банкама је око 13 милијарди евра, међутим, за велики део грађана и грађанки, штедња је само мисаона именица.

Пандемија Корона вируса, која је довела до гашења бројних радних места и велики број људи оставила без редовних примања, указала је на неопходност штедње. Чување пара за „црне дане“, међутим, код многих изискује значајна одрицања, док други, упркос „стезању каиша“, једва успевају да саставе крај са крајем.

Они који ипак успеју да одвоје са стране неки динар или евро према истраживањима све чешће бирају банку као место за штедњу, уместо своје куће, сламарице или неког другог кутка за одлагање новца. Уколико одлучите да банци поверите своју уштеђевину, важно је да обратите пажњу на услове штедње. Светски дан штедње установљен је 31. октобра 1924. године на скупу банкара из 25 земаља у Милану, када је основан Међународни институт за штедњу. Истовремено је установљена и Светска недеља штедње, коју од тада, на разне начине, обележавају пре свега банке и финансијске институције.

Да ли Пријепољци и Пријепољке, чија просечна примања заостају за готово 33% за просечном републичком зарадом, успевају нешто и да уштеде послушајте у нашој анкети:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци