Услуга „Лични пратилац детета“ – помоћ за децу, олакшање за родитеље

Услуга „Лични пратилац детета“ – помоћ за децу, олакшање за родитеље

Како би пружила подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом општина Пријепоље већ шест година спроводи услугу  „Лични пратилац детета“, осмишљену да буде корисна пре свега деци, али и родитељима. Циљ је да се деца укључе у редовно школовање и помогне им се у успостављању што већег нивоа самосталности, а родитељима да олакша свакодневне активности.

Услуга лични пратилац  је лиценцирана услуга коју обезбеђује јединица локалне самоуправе по спроведеном поступку јавне набавке, а све то сходно Закону о социјалној заштити и Закону о јавним набавкама.

Право на услугу личног пратиоца има дете са неким поремећајем у развоју уколико је оно укључено у редовно школовање, а да је тај поремећај у тој мери да дете не може самостално да обавља животне активности – каже руководитељка Одељења за друштвене делатности ОУ Пријепоље Јела Посркача.

Према речима Посркаче ово право могу да користе деца од предшколског узраста па све до краја средњешколског образовања.

Потребно је да дете има од интерресорне комисије процену да му је потребна услуга личног пратиоца као и да има пребивалиште на територији општине Пријепоље. Када дете добије процену интерресорне комисије да му је потребна услуга личног пратиоца његов старатељ, односно законски заступник или родитељ подноси захтев Центру за остваривање тог права. Центар за социјални рад доноси решење о признавању тог права и упућује корисника ка пружаоцу услуге – објашњава Посркача.

Већ шест година услугу личног пратиоца у Пријепољу пружа Друштво за церебралну парализу из Ивањице, које је недавно обележило 20 година свог постојања, а прослави су присуствовали и представници општине Пријепоље која је добила захвалницу за дугогодишњи добар рад.

Лични пратилац може да буде особа са најмање завршеном средњом школом и да је прошла ту обуку, односно да је акредитована за пружање те услуге. Не може бити лични пратилац члан породице, односно лица која су у првој линији сродства са корисником – каже Посркача.

Активности личног пратиоца детета планирају се и реализују у складу са њиховим индивидуалним потребама.

Лични пратилац помаже кориснику у одласку и повратку од куће до вртића, у зависности од тога коју васпитну установу похађа, у облачењу, прању руку, на одмору уколико је то школа…све зависи од степена поремећаја које дете има. Уколико је то неки већи поремећај, онда му помаже при настави у школи. Или, уколико је дете у вртићу онда му помаже да прихвати комуникацију са другом децом, у прихватању играчака, схватању игре – истакла је Јела Посркача.

 Услуга Лични пратилац детета у Пријепољу се реализује од  2016. године, а право на ову услугу тренутно остварују 23 корисника.

Подели на мрежама

Повезани чланци