УЖ „Сачувајмо село“ Прибој – синоним за економско оснаживање жена на селу

УЖ „Сачувајмо село“ Прибој – синоним за економско оснаживање жена на селу

Наша идеја и жеља је да сачувамо све оно што карактерише активности сеоских жена и због тога смо, поред компоненте родне равноправности, у Статуту предвидели очување културне баштине, рукотворина и развој пољопривреде у функцији сеоског туризма. Није било нимало лако, али упорност и подршка пријатеља је била одскочна даска да се пењемо полако до садашњих  резултата по којима нас препознају у држави, али и шире.

Када одрастеш у сеоском амбијенту, упознаш све предности и недостатке живота у таквим околностима остају ти заувек успомене и лепе и мање лепе и пожелиш да и те мање лeпе у будућности буду само лепе. Када сам завршила радни век у струци и заслужено отишла у пензију све више су ми се враћале успомене из најранијег животa и жеља да оживим сећања на те дане. Сада, када имам много више знања о свим начинима живљења у граду и селу, желела сам да сеоска домаћинства буду савременија, а како су жене те које  обликују начине живота на селу,  схватила сам да, у сарадњи са сеоским женама, треба радити на свеобухватним променама и обнављању свега што је било лепо у селима, каквог га ја памтим.  

Све је почело 2012. године, када сам учествовала на једној радионици коју је организовала покојна Зора Ћеловић у оквиру НВО „Женска иницијатива“. То је била иницијална каписла, да баш после те радионице, кренем у организовање и формирање Удружења жена „Сачувајмо село“ Прибој. У разговору са комшиницама и родбином о идеји која ме носи,  добила сам подршку и нас пет смо основале удружење за које нам није било тешко да дамо име, јер је идеја и жеља била јасна и јака. Наша идеја и жеља је да сачувамо све оно што карактерише активности сеоских жена и због тога смо, поред компоненте родне равноправности, у Статуту предвидели очување културне баштине, рукотворина и развој пољопривреде у функцији сеоског туризма.  Тек након оснивања удружења,  схватила сам да је ту потребно много снаге и знања да бисмо постигли било какав резултат,  а он је требао да буде последица нашег даљег рада. Није било нимало лако,  али упорност и подршка пријатеља је била одскочна даска да се пењемо полако до садашњих  резултата по којима нас познају у целој нашој држави и даље у свету.

Пројекти

Први наш пројекат и прва подршка и увођење у један од начина писања пројеката уродили су плодом захваљујући Светлани Папић из НВО „Женска иницијатива“ и донатору БЦИФ садшњој „Траг  фондацији“. Та иста Траг Фондација је касније дала позитивно мишљење и препоруку „Делта фондацији“ где смо конкурисали три пута у оквиру њиховог програма „Засад за будућност“ и сва три пута били подржани. До сада смо реализовали 33 пројекта, а донатори су били: Траг фондација, Делта фондација, Аустралијска амбасада, Телеком Србије, UN WOMEN, УПЖ, НИС АД Нови Сад, SWG,Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство пољопривреде, Повереник за родну равноправност и Норвешка амбасада, Национална коалиција за децентрализацију Ниш и  Општина Прибој. (Да не би било забуне око броја пројеката и броја донатора напомињемо да смо код више донатора реализовали више пројеката).

Након тих пројеката наше удружење је постало видљиво и жене су полако мењале своју свест о промени начина привређивања, односно да то што раде могу да пласирају на тржиште и остваре додатне приходе који ће повећати њихове могућности у погледу обезбеђивања више слободног времена које би посветиле себи. Увели смо једну сигурнију производњу, тзв. пластеничку која обезбеђује контролисану производњу која не зависи од временских непогода. Поред пластеника и копачица набавили смо и много опреме за прераду воћа и поврћа, распоредили опрему по селима где се чланице окупљају и заједно остварују пројектне активности и унапређују своје могућности.

Награде и признања

У свим нашим активностима веома важну улогу имају медији који нас извлаче из анонимности и упознају комплетан медијски простор о нашим активностима. Великим делом захваљујући њима 2019. године, као председница удружења,  добила сам престижну награду Цвет успеха за жену змаја од Удружења пословних жена Србије. Након тога смо добили огромну популарност и много брже смо напредовали по свим основама,  јер управо захваљујући УПЖ Србије за нас су чули најеминентнији људи који су нам касније понудили своју помоћ и подршку, а добијали смо бесплатно бројна предавања и практичне едукација за брже и боље укључивање свих сеоских капацитета у експлоатацију и стварање нових вредности свих пољопривредних газдинстава укључујући и покретање идеје о сеоском туризму која је била испод нуле у нашој општини.

Велику улогу су имале све медијске куће чији новинари су нас посећивали и писали о свим нашим успесима у току ових 10 година. Ту бих посебно истакла „ Блиц“, који  је због наших резултата у два наврата доделио награде мени као председници удружења.

Кроз све ове пројекте удружење у свом власништву има 37 пластеника,  20 копачица, полуаутоматску пећ за печење паприке, опремљен простор за прераду воћа и поврћа,  пресу за цеђење воћа и поврћа, пасирке, пастеризаторе, чепилице, етикетирке,  свој сајт, опрему за дигиталну писменост (лап топ рачунаре), едуковане жене у погледу дигиталне писмености укључујући и примену вештачке интелигенције, примену нових технологија у производњи, преради и пласману производа у смислу здраве хране без  третмана пестицидмима и хербицидима. За едукације посебну захвалност изражавамо и другим удружењима која су кроз своје пројекте планирали и учешћа наших жена у едукацијама, а ту првенствено мислим на Удружење Форум жена Пријепоља и ТВ Форум, која прати наш рад и објављује у својим емисијама.

Како смо статутом предвидели и очување културне баштине и рукотворина, установили смо и организовање манифестације „Тромеђа без међа“ на којој сваке године приказујемо наше резултате и позовемо друга удружења као излагаче својих производа, певачке групе из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије где се такмиче у извођењу изворних песама из њихових крајева, организујемо такмичење жена у прављењу пита и награђујемо три најбоље.

Својим радом и резултатима смо инспирација многим женама. Добар пример је и формирање удружења „Снага села“  из Трбушана код Чачка које смо помогли кроз пројекат који је реализовала повереница за заштиту равноправности, а у коме смо ми били стратешки партнер. Кроз исти пројекат помогли смо 37 жена из Моравичког и Рашког округа и тиме стекли нове пријатеље, нова искуства, повезивање идеја и могућности и обезбедили дугорочну сарадњу.

Малина Станојевић,

председница Удружења жена „Сачувајмо село“, Прибој

Подели на мрежама

Повезани чланци