Здравство

Вежбе као превенција деформитета кичме и стопала код деце

Резултати систематских прегледа деце предшколског узраста који су у току показују да су лоше држање и слабост мишића стопала у порасту из године у годину. Како лоше држање не би прерасло у деформитет кичме, а слабост мишића стопала довела до равних табана, од изузетног значаја је благовремени рад са физиотерапеутима и физичка активност.

Генетске предиспозиције, недовољна физичка активност, коришћење мобилних телефона и провођење превише времена испред телевизора или компјутера доводе до лошег држања код деце, повијања, кривљења на једну или другу страну, што би могло да доведе до деформитета кичменог стуба. Како би се то спречило, важно је на време вежбама кориговати недостатке, најбоље још пре поласка деце у школу.

Према препоруци лекара, раде се вежбе које имају за циљ јачање мишића и исправљање лошег држања детета.

Физиотерапеуткиње показују вежбе деци уз присуство родитеља, како би они могли да раде са њима и код куће.

Нагли раст деце у пубертету неповољно утиче на развој већ присутних деформација, па физотерапеути врло често раде и са средњошколцима, али и са бебама, уколико лекар препоручи.

Доследност у вежбању је од великог значаја, али да би се дошло до трајног решења, неопходно је радити на промени лоших навика, па су препоруке физијатара и физиотерапеута да деца буду више физички активна, да се баве спортом који симетрично ангажује тело, да исхрана буде богата калцијумом и витаминима, а да што мање времена проводе уз екране мобилних телефона и телевизора.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *