Вршњаци вршњацима – Донирај уређај, олакшај школовање

Вршњаци вршњацима – Донирај уређај, олакшај школовање

Према истраживању Уније средњошколаца Србије, готово 15% ђака нема приступ настави на даљину, услед недостатка компјутера, мобилног телефона, таблет или лаптоп рачунара. Како би се ове неједнакости превазишле, покренута је кампања „Вршњаци вршњацима“, посредством које је планирано прикупљање уређаја и њихова дистрибуција ђацима слабијег материјалног стања.

Истраживање које је спровело Министарство просвете на узорку од готово 15.000 запослених у просвети показује да су највећи проблеми са којима су се суочили наставници приликом реализовања учења на даљину у 52,3% доступност ресусурса и технологије ученицима и 37,4% доступност ресусурса и технологије самим наставаницима. До сличних резултата је дошло и истраживање Уније средњошколаца Србије под називом “Преглед средњошколског живота током пандемије” које показује да 37% ђака дели рачунар са укућанима, док 14,7% нема приступ настави услед недостатка рачунара или телефона.

Корона је показала да многа деца немају приступ дигиталном онлајн животу у који се све преселило, што значи да поред немогућности приступа образовању немају ни могућност повезивања са вршњацима – истиче Милица Батричевић, покретачица иницијативе „Вршњаци вршњацима“.

Од марта прошле године до сада неколико локалних организација се бавило прикупљањем дигиталних уређаја за праћење наставе, али први пут је организована оваква иницијатива на националном нивоу, у сарадњи са Унијом синдиката просветних радника и Унијом средњошколаца Србије.

У акцији „Вршњаци вршњацима“ организације сакупљају очуване паметне телефоне, лаптопове и таблете за ђаке који немају приступ онлајн настави. Пуњач је пожељан, али не и обавезан, а на овај начин може се истовремено продужити живот уређајима и некоме олакшати школовање.

Акција је покренута са идејом промоције међугенерацијске солидарности, која ће помоћи да велики број ученика и ученица активно прати наставу и учествује у друштвеном животу. Акцију подржавају и Форум жена Пријепоља и телевизија Форум, па своје очуване мобилне телефоне, лаптоп и таблет рачунаре које желите да дарујете ђацима који немају приступ настави на даљину, можете донети у наше просторије у Сарајевској 2/2 сваког радног дана у периоду од 9 до 17 часова.

Oнлајн настава заступљена је тренутно у већини земаља Европске Уније, а које су предузеле различите мере како би обезбедиле подршку породицама у најугроженијем положају. У Шпанији, недавно усвојени закон предвиђа да породице са децом која добијају школски оброк имају право на новчану помоћ или директну залиху хране током затварања школе. Холандска влада издвојила је 2,5 милиона евра за куповину преносних рачунара за ученике општег и стручног образовања који код куће немају одговарајућу опрему. У Португалу национални ТВ канал емитује часове из различитих предмета за све ученике обавезног школског узраста, посебно циљајући оне који немају приступ Интернету и / или рачунарима. У Ирској, специфични водич Одељења за образовање и вештине пружа савете и практичне ресурсе школама и наставницима за подршку основцима и основношколцима који су у ризику када је у питању приступ настави, а сличне иницијативе могу се наћи у другим деловима Европе. Они представљају неке од најхитнијих и основних одговора потребних за решавање социјалних и образовних неједнакости у друштву, које су повећане под утицајем пандемије коронавируса.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци