Women on the way – модни бренд који кроје жене избеглице

Women on the way – модни бренд који кроје жене избеглице

Women on the way“ је мали одрживи бренд и социјално предузеће које запошљава жене избеглице које су пронашле уточиште у Србији. Из њихове домовине преносе мотиве на разне одевне предмете, а 50% профита који се оствари одлази њима.

Производи овог бренда својеврсни су „интеркултурални мост“ између култура из којих долазе жене избеглице и култура у којима траже нови живот. Предузеће запошљава жене које су аплицирале за азил у Србији и тренутно су ту.

То смо и код куће радиле увек, тако да имамо искуства у ручном раду. Девојке раде наруквице са перлама, избор је велики. Ја хеклам торбе, луткице, плишане играчке. Шта се тражи, то и радимо. Не знам како бисмо без овога могле да издржимо. То нам много помаже да не размишљамо о неким стварима. Дружимо се и време полако пролази. Чекамо да буде боље и да се вратимо у Украјину. Неко жели и да остане овде, али више их жели да се врати – каже Ервина Керекeш.

Социјално предузеће у којем Елвира ради покренула је Катарина Ејдус, политиколошкиња која је за потребе свог мастер рада истраживала изазове и потребе избеглица са Блиског истока у Србији, посебно жена. Тада је добила идеју за покретање предузећа која ће запослити жене које су уточиште пронашле у Србији.

Сарађујемо са Центром за азил у Врању и са женама Украјинкама које бораве тамо. Women on the way је заправо и настао као потреба женског избеглиштва да пронађе начин да испуни време свог боравка у Србији, да се економски оснажи и социјално интегрише у друштво – појашњава Катарина Ејдус.

Производи који настају у оквиру бренда „Women on the way“ продају се путем сајта, а недавно су жене које креирају одевне предмете биле и део Фестивала другачије моде, који је одржан у Београду.

Подели на мрежама

Повезани чланци