Заштита природе – свакодневна брига свих нас

Заштита природе – свакодневна брига свих нас

На територији општине Пријепоље налазе се четири заштићена подручја од националног и међународног значаја и покривају око 20.000 хекатара површине.

То је споменик природе „Слапови Сопотнице“, предео изузетних одлика Камена Гора, предео изузетних одлика Озрен и Јадовник  и специјални резерват природе клисура Милешевке. По тим параметрима можемо да будемо поносни што општина Пријепоље има 23, 5 % заштићеног подручја по чему смо у европском врху, истиче координатор заштићеног подручја Споменика природе „ Слапови Сопотнице“  Драган Петрић.  

Најбољи начин да се утиче на еколошку свест и мењање навика према природи су едукације које Планинарски клуб Kамена Гора као управљач заштићеног подручја Споменик природе Слапови Сопотнице већ више од деценију спроводи са младим људима.

Еколошка свест се ствара и подиже  у породици, школи и друштву. Ми као упрвљачи заштићеног подручја имамо само један мали простор да учинимо корак напред. Ми покушавамо да на подручје споменика природе угостимо велики број младих људи, јер са младима је најзахвалније и најефектније радити. Да напусте устаљене норме урбаног понашања где је бацање свакаквог смећа свакодневица, да дођу у заштићена подручја, виде како су чиста и да осете ту промену код себе, објашњава Петрић.

Поводом дана заштите животне средине Планинарски клуб „Kамена Гора“, традиционално ће организовати посету ученика ОШ „Владимир Перић Валтер“ споменику природе Слапови Сопотнице и радну акцију чишћења овог заштићеног подручја.

Ренџери, мештани и волонтери које се буду окупили у Сопотници 11.априла имаће задатак да обиђу туристичко-планинарске стазе, да покупе евентуалне отпатке и уклоне опало грање како би будући посетиоци стекли добар утисак о овом подручју.

Дан заштите природе установљен је 2009. године. Одабран је 11. април, дан када је пре више деценија, тачније 11. априла 1949. године први пут институционално заштићено једно природно добро – Споменик природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

Подели на мрежама
Новинарка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *